hasselbackan perunat

Perunasta on moneksi, nam! Tämä herkullinen mukula kuuluu oleellisesti osaksi maamme ruokahistoriaa. Perunaa on Suomessa syöty 1700-luvulta lähtien, mutta Hasselbackan perunat aloittivat ruokapöytien valloituksen vasta 1950-luvulla. Hasselbacka-nimensä nämä herkulliset, korppujauhoilla ja juustolla kuorrutetut uuniperunat ovat saaneet Tukholmalaisessa ravintola Hasselbackenissa työskennelleeltä kokkiopiskelija Leif Elissonilta.

Upean ulkomuotonsa ja herkullisen makunsa vuoksi Hasselbackan perunat ovat mitä mainiointa ruokaa sellaisenaan nautittuna, mutta myös oiva lisuke kalalle tai lihalle. Moni säikähtää suotta reseptiä työläänä, sillä pienellä vinkillä viipaloit isommankin erän perunoita hetkessä.

Hasselbackan perunoiden viipalointi:

  1. Aseta leikkuulaudan päälle kaksi puista kauhaa vierekkäin, jätä kauhojen väliin pieni väli.

  2. Aseta peruna kauhojen päälle ja leikkaa veitsellä viiltoja kauhanvarsiin asti.

  3. Kauha estää veitsen painamisen pohjaan asti, joten perunat jäävät pohjastaan ehjäksi.

Hasselbackan perunoihin sopii parhaiten kiinteä perunalajike. Jos kiinteitä perunoita ei ole saatavilla, voit käyttää myös yleisperunaa.


Hasselbackan perunaT

Annoksia: 6 | Valmistus: +60 min


NÄITÄ TARVITSET

  • 1 kg (n. 8 - 10 kpl) kiinteitä perunoita 

  • 50 g normaalisuolaista voita huoneenlämpöisenä 

  • 1 kpl valkosipulin kynsi raastettuna 

  • ½ tl mustapippuria hienonnettuna 

  • 0,25 dl korppujauhoja 

  • 1 pkt Kuusamon Juusto mustaleima Emmentalia 

  • 1 pkt (150 g) pekonia 

  • 1 prk (120 g) smetanaa 

  • Ruohosipulia ja punasipulia koristeluun 

  • Oliiviöljyä vuoan voiteluun 

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

  2. Leikkaa perunoihin viillot noin 2-3 mm välein. Varo leikkaamasta viiltoja pohjaan asti, jotta perunat pysyvät kasassa.

  3. Pirskottele uunivuoan pohjalle hieman oliiviöljyä ja laita perunat vuokaan. 

  4. Sekoita voi, mustapippuri ja valkosipuli keskenään ja hiero seosta perunoiden päälle, niin että seos peittää leikkausjäljet.

  5. Ripottele korppujauhot lopuksi perunoiden päälle. 

  6. Laita perunat uuniin ja anna kypsyä noin tunnin ajan tai kunnes perunat ovat kauniin kullanruskeita ja pehmeitä. Voit kesken paiston valella rasvaa vuoan pohjalta perunoiden päälle. 

  7. Ota kypsät perunat pois uunista, anna niiden jäähtyä hetken aikaa.

  8. Muuta uuni ylälämmölle.

  9. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi, jotka mahtuvat perunan viiltojen sisälle rikkomatta perunaa.

  10. Aseta juustoviipaleita perunoiden viiltoihin ja laita vuoka takaisin uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut. 

  11. Sillä aikaa kun perunat ovat uunissa, leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista paistinpannulla rapeaksi.

  12. Tarjoile perunoiden kanssa smetanaa, rapeaa pekonia sekä hienonnettua ruohosipulia ja punasipulia.