Vastuullisuus

Arvomme, ‘Maku, luonto, rohkeus ja rehellisyys’ ohjaavat vastuullisuustyötämme.

Me Kuusamon Juustolla tiedämme, että vastuullisuus on jatkuvia tekoja. Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että Kuusamossa valmistettu juusto on tulevaisuudessa entistäkin vastuullisempi valinta. Matka on pitkä, mutta etenemme kohti päämääräämme vakain askelin. Tervetuloa tutustumaan tulevaisuuden tavoitteisiimme sekä jo käytössä oleviin toimintatapoihimme.


Vastuullisuusteemamme

Olemme aloittaneet vastuullisuustyömme kehittämisen ja laatineet vastuullisuusstrategian, johon kirjasimme konkreettisia tavoitteita tuleville vuosille. Tunnistimme neljä vastuullisuuden pääteemaa, joiden eteen teemme töitä.


Vastuullinen tuotantoketju

Pidämme yllä kotimaista alkutuotantoa ja elintarviketeollisuutta ja valitsemme kotimaisia raaka-aineita. Haluamme parantaa koko tuotantoketjumme vastuullisuutta.


Ympäristövastuu

Tiedostamme juuston valmistuksen ympäristövaikutukset, ja sitoudumme minimoimaan oman toimintamme päästöt ollaksemme hiilineutraali viimeistään vuonna 2035.


Terveelliset ja korkealaatuiset tuotteet

Valmistamme korkealaatuisia, kotimaisia juustoja, jotka sopivat kuluttajien yksilöllisiin tarpeisiin. Emme lisää tuotteisiimme mitään ylimääräistä vaan kaiken pohjana on 100-prosenttinen juusto.


Ihmiset ja yhteiskunta

Vaalimme juuston valmistuksen taitoa ja kotimaisen juuston asemaa. Haluamme omalla toiminnallamme tukea pohjoisen maitotilallisten menestystä.


Maidon matka


Usein kysytyt kysymykset

  • Käyttämämme maito on aina 100 % suomalaista ja yli puolet maidosta tulee pohjoisen maitotiloilta. Iso osa käyttämästämme maidosta tulee Kuusamon Osuusmeijerin (KOM) tuottajilta. KOM:n alkutuotantoon voit tutustua heidän kotisivujensa kautta.

    Juuston valmistuksessa käyttämämme maito on korkealaatuista, sillä se tuotetaan tiukkojen menettelyohjeiden mukaisesti. Teemme laatusopimuksen jokaisen maitotilan kanssa, joka toimittaa maitoa Kuusamon Juustolle.

  • Käyttämämme maito on peräisin lehmistä, jotka syövät ravintonaan pääasiassa ruohoa ja GMO-vapaata rehua.

  • Osallistumme Keskon Tuottajalle kiitos –kampanjaan, jonka tarkoituksena on vahvistaa suomalaista maataloutta.

    Jokaisesta K-ryhmän kaupasta ostetusta Kuusamon Juuston Sinileima Emmentalista 275g tai Mustaleima Emmentalista 275g lahjoitetaan 10 sentin tuki tuottajalle.

  • Maksamme maidon tuottajille markkinahintaa.

  • Pyrimme hyödyntämään juuston valmistuksessa syntyneet sivuvirrat mahdollisimman tehokkaasti.

    Valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena juustoheraa, jonka me Kuusamon Juustolla jatkojalostamme omassa jauhetuotannossamme kuivaamalla sen proteiini- ja laktoosijauheiksi.

    Lisäksi jauhetuotannon sivuvirtana syntyy suolapitoista nestettä, joka toimitetaan edelleen rehukäyttöön.

  • Kehitämme jatkuvasti toimintaamme yhteistyössä tilojen kanssa esimerkiksi kokeilemalla erilaisia rehuvaihtoehtoja, jotka pienentävät maidontuotannon hiilidioksidipäästöjä.

  • Tuotantomme toimii LEAN-filosofian periaatteiden mukaisesti, mikä tarkoittaa, että valmistamme juustot pienissä erissä hävikin minimoiseksi. Huolehdimme myös kestävän kehityksen mukaisesta jätehuollosta.

    Vähennämme hävikin määrää merkittävästi jatkojalostamalla juustonvalmistuksen sivuvirtana syntyvän heran proteiini- ja laktoosijauheiksi.

    Lisäksi olemme investoineet vuonna 2019 1.1 miljoonaa euroa uuteen paloittelu- ja pakkauslinjaan, joka vähentää jätteen määrää ja luo uusia mahdollisuuksia biopohjaisten pakkausten hyödyntämiseen. Uuden linjan avulla voidaan varmistaa myös pakkausten korkea laatu ja tiiviys, jotka takaavat juuston pysyvän tuoreena.

  • Palajuustojen pakkaukset, juustoraastepussit sekä juustoviipalepakkaukset voi kierrättää ensisijaisesti muovinkeräykseen. Mikäli muovinkeräystä ei ole, voi pakkaukset laittaa energiajätteeseen.

    Sulaterasiat voi kierrättää myös muovinkeräykseen, mutta välikansi kierrätetään erikseen metallinkeräykseen.

  • Kiertotaloudella tarkoitetaan materiaalien ja resurssien säästeliästä käyttöä. Se näkyy juustolassa monella eri saralla aina energiantuotannosta lähtien. Kuusamon Juusto lähes kaikki tarvittava höyry ja lämpö tuotetaan pääosin paikallisilla, uusiutuvilla biopolttoaineilla.

    Päätuoteryhmämme ovat juustot, ja juustojen valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena juustoheraa. Me Kuusamon Juustolla jatkojalostamme juustoheran omassa jauhetuotannossamme: kuivaamme sen proteiinijauheeksi ja laktoosiksi. Jauheprosessista syntyy lopuksi vielä ravintopitoista nestettä, joka toimitetaan edelleen rehukäyttöön. Näin sitäkään ei tarvitse heittää hukkaan.

    Maksimoimme tehokkuuden optimoimalla kuljetuksiamme siten, että tehtaallemme tulee mahdollisimman täysiä maitorekkoja ja tehtaaltamme myös lähtee mahdollisimman täysiä juustorekkoja.

  • Minimoimme jätteen määrän ja huolehdimme kestävän kehityksen mukaisesta jätehuollosta. Esikäsittelemme jäteveden ennen kuin se päätyy kunnalliseen jätevedenkäsittelyyn. Lauhdevesi kulkeutuu tällä hetkellä Matkajokeen hule- ja jäähdytysvesien mukana. Lauhdevesien käsittelystä annamme aluehallintovirastolle lisäselvityksiä syksyn 2022 aikana.

  • Käytämme tuotteissamme mikrobiperäisiä juoksutteita.

  • Suojakaasua käytetään, parantamaan juustojen säilyvyyttä. Suojakaasun käyttö vähentää bakteerien ja homeen kasvua sekä ehkäisee rasvojen hapettumista. Suojakaasu säilyttää tuotteen tuoreuden ja ulkonäön.


Sertifikaatit

Erilaiset sertifikaatit ovat osoitus siitä, että lupauksista ja tavoitteista on siirrytty käytäntöön. Meille myönnetyt sertifikaatit kertovat tuotteidemme hyvästä laadusta ja turvallisuudesta.


Yk:N kestävän kehityksen tavoitteet

Sitoudumme noudattamaan European Dairy Sector / meijerialan edunvalvontajärjestön asettamia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita omassa toiminnassamme.