Makua ja luonnetta, jota et muualta saa

Sanovat, että olemme katajainen kansa. Allekirjoitamme sanonnan täällä maamme pohjoisimmassa juustolassa. Kukaan, joka arvostaa helppoa elämää, ei perustaisi juustolaa Kuusamoon. Mutta jos elämässä kaikki olisi helppoa, mielestämme siitä häiväisi suola.

Yli 60 vuotta olemme tehneet juustoja Koillismaalla, entisessä Lapissa, nykyisessä Pohjois-Pohjanmaassa. Koillismaalla talvi on pitkä ja kylmä, mutta kesällä valoa saadaan vuorokauden ympäri. Sen ansiosta kasvillisuus saa omaleimaisen vahvan arominsa. Koillismaan pellot ovat suurelta osin kivisiä ja pieniä - käsin raivattuja. Näillä pelloilla laiduntaa karja, jonka maitoon ympäröivä luonto antaa oman erityisen vivahteensa.

Juustomme kypsyvät koskien pauhatessa ja könkäiden hurmatessa vierailijoita läheltä ja kaukaa. Tuoreesta, vastalypsetystä maidosta valmistamme luonteikasta emmentalia, maukasta kermajuustoa ja vivahteikasta edamia. Olemme ylpeitä myös aidoilla leppälastuilla savustetuista savujuustoistamme.

Jos pidät luonnostamme, pidät myös juustoistamme!

Terveisin,

Kuusamon Juuston väki

Luontoa kunnioittaen – kartat

Valkopohjaiset kartat johdattavat sinut juustojemme synnyinsijoille. Jokainen juusto on nimetty juuston luonteeseen sopivan maamerkin mukaan. Esimerkiksi Emmentalimme on nimetty paikallisten koskien mukaan. Mitä kypsempi juusto, sitä voimakkaampi koski.

Gouda Niskakoski-01.png