Ympäristövastuu

Pyrimme varmistamaan, että Kuusamossa valmistettu juusto on tulevaisuudessa juustohyllyn vastuullisempi valinta. Matka on pitkä, mutta etenemme kohti päämääräämme vakain askelin. Tiedostamme juuston valmistuksen ympäristövaikutukset, ja sitoudumme minimoimaan oman toimintamme päästöt ollaksemme hiilineutraali viimeistään vuonna 2035*.

*Laskenta kattaa Scope 1 - ja 2 -päästöt. Scope 1 kattaa toiminnastamme syntyvät suorat päästöt, kuten ajoneuvojen polttoainepäästöt ja Scope 2 kattaa epäsuorat päästöt, kuten tehtaamme ostoenergian.


näin toimimme

Tähtäämme pitkällä aikavälillä ilmastovaikutusten minimoimiseen. Laskemme oman tuotantomme päästöt ja aloitamme niiden vähentämisen. Olemme jo käynnistäneet omien ilmastovaikutusten mittauksen tuotekohtaisilla hiilijalanjälkilaskelmilla yhteistyössä BioCoden kanssa. Alkutuotannon kanssa tekemästämme yhteistyöstä voit lukea lisää täältä.

Siirrymme uusiutuvaan energiaan

Vähennämme luonnonvarojen ja energian kulutusta optimoimalla juuston valmistuksen prosesseja entisestään sekä siirtymällä sähkön osalta uusiutuviin energianlähteisiin. Tehtaamme lämpiää jo nyt kotimaisella puuhakkeella. Teemme myös energiakartoituksen, joka auttaa meitä tunnistamaan kohdat, joissa voisimme olla entistä säästäväisempiä.

Minimoimme tuotannosta syntyvän hävikin määrää

Tärkeä osa ympäristötyötämme on vähentää tuotannossa syntyneen jätteen ja hävikin määrää. Tätä työtä olemme tehneet jo useamman vuoden ajan. Vuonna 2019 investoimme 1,1 miljoonaa euroa juuston viipalointikoneeseen, joka vähentää hävikin määrää noin 10 000-15 000 kg vuodessa. Lisäksi tuotantomme toimii LEAN-filosofian periaatteiden mukaisesti, mikä tarkoittaa, että valmistamme juustot pienissä erissä hävikin minimoimiseksi.

Kiertotalous

Kiertotaloudella tarkoitetaan materiaalien ja resurssien säästeliästä käyttöä. Se näkyy juustolassa monella eri saralla aina energiantuotannosta lähtien. Kuusamon Juusto lähes kaikki tarvittava höyry ja lämpö tuotetaan pääosin paikallisilla, uusiutuvilla biopolttoaineilla.

Tehtaallamme ei synny lainkaan turhia sivuvirtoja, vaan käytämme kaikki sivuotteet hyödyksi omassa toiminnassamme. Valmistusprosessissamme syntyy sivutuotteena juustoheraa, jonka jatkojalostamme omassa jauhetuotannossamme kuivaamalla sen proteiini- ja laktoosijauheiksi. Lisäksi jauhetuotannon sivuvirtana syntyy suolapitoista vettä, joka myydään edelleen rehukäyttöön. Näin tuotantomme sivuvirroista ei synny hävikkiä.

Lisäksi maksimoimme tehokkuuden optimoimalla kuljetuksiamme siten, että tehtaallemme tulee mahdollisimman täysiä maitorekkoja ja tehtaaltamme myös lähtee mahdollisimman täysiä juustorekkoja.

Jätteiden lajittelu

Ryhdistäydyimme entisestään myös jätteiden kierrätyksessä. Olemme aloittaneet muovin erilliskeräyksen, jonka lisäksi kierrätämme tehtaallamme lasin, puujätteen, puhdistamolietteen, biojätteen, keräyspahvin, erityisjätteen, lajittelemattoman rakennusjätteen sekä polttokelpoisen yhdyskuntajätteen.


Parempien pakkauksien tulevaisuus

Suunnittelemme tuotepakkauksemme niin, että ne suojaavat tuotetta, vähentävät ruokahävikkiä ja kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Kaikissa Kuusamo-tuoteperheen pakkausmateriaaleissa käytetään mahdollisimman paljon uusiutuvia, kasvipohjaisia raaka-aineita.

Aiomme siirtyä käyttämään kasvipohjaisia materiaaleja kaikissa muissakin tuotteissamme. Materiaalin lisäksi optimoimme käyttämämme pakkausmateriaalin määrää ja pakkaamme tuotteet mahdollisimman tiiviisti. Tällöin pakkauksissa ei ole ylimääräistä tilaa, eikä ylimääräistä muovia.

Mukana pakkauskierrätyksessä

Olemme jäsenenä RINKI Oy:ssa ja maksamme pakkauskierrätysmaksua. Olemalla jäsenenä RINKI Oy:ssa me Kuusamon Juustolla voimme hoitaa pakkauksia koskevan tuottajavastuumme vaivattomasti ja tehokkaasti.

Näin kierrätät

Tuotepakkauksemme kierrätetään ensisijaisesti muovinkeräykseen, pois lukien sulaterasioidemme välikansia, jotka lajitellaan metallinkeräykseen. Mikäli muovinkeräystä ei ole, voi pakkaukset kierrättää energiajätteeseen.