Kuusamon Juuston stipendiohjelman kummi Meeri Koutaniemi, Kuusamon kaupungin kulttuuritoimenjohtaja ja Kuusamon musiikkiopiston rehtori kannustavat lapsia ja nuoria tuen hakuun

 

Kuusamon Juuston Iloa harrastamiseen -stipendiohjelmalla tuetaan kuusamolaisten lasten ja nuorten taide- ja musiikkiharrastusta. Stipendiohjelman kummiksi on lupautunut kuusamolaissyntyinen valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Kuusamon kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen ja Kuusamon musiikkiopiston rehtori Seppo Laakso tervehtivät ilolla kulttuurin tukemista ja kannustavat hakemaan tukea.

Kuusamon Juuston stipendiohjelman kummi Meeri Koutaniemi: ”Uskon vahvasti taiteen ja musiikin luomaan iloon ja merkityksellisyyteen elämässä”

Stipendiohjelman kummina toimii kuusamolaislähtöinen valokuuvaja Meeri Koutaniemi, joka on tunnettu erityisesti monipuolisista kuvareportaaseista ja henkilökuvista.

- Lähdin stipendiohjelman kummiksi, sillä uskon vahvasti taiteen ja musiikin luomaan iloon ja merkityksellisyyteen elämässä. Parhaimmillaan taiteellinen ja musikaalinen itseilmaiseminen vahvistaa nuoren omanarvontuntoa ja vapautta olla oma itsensä. Taide ja musiikki yhdistää ihmisiä toisiinsa ja rikkoo tarvittaessa henkisiä ja yhteiskunnallisia rajoja, pohtii Meeri Koutaniemi.

Kuusamon musiikkiopiston rehtori Seppo Kallio: ”Stipendiohjelman tuki saattaa olla merkityksellinen jopa nuoren uravalinnalle”

Kuusamon musiikkiopiston rehtori Seppo Kallio pitää stipendiohjelmaa kulttuuripoliittisesti tärkeänä asiana Kuusamon musiikkiopistolle. Hän kertoo koronan lisänneen musiikin kuuntelua ja kiinnostusta musiikkiin. Konserttien taltioinnit ja esittäminen livestriiminä on tuonut kuulijoiksi toisinaan jopa tuhat musiikin ystävää.

Kallion mielestä stipendiohjelman tukea voisivat hyvin hakea musiikkia harrastavat nuoret vaikkapa nuottien hankintaan tai mestarikurssien kuluihin.  Myös erilaiset bändiporukat saattaisivat löytää juuri tästä sopivan tukimuodon. Musiikkileirille osallistuminen saattaa jollekulle olla tie musiikkialalle.

- Leirillä tapaa samassa tilanteessa olevia nuoria, joilta saa vaikutteita, ja leirien yhteisöllinen ilmapiiri kannustaa jatkamaan harrastusta, miettii Kallio.

Kallion mielestä on arvokasta, että Kuusamon Juuston stipendiohjelmassa on väljät kriteerit, jotka antavat mahdollisuuden hakea tukea joko yksilönä tai harrastusporukkana, ja tukea voi saada koko musiikin kirjo aina klassisesta musiikista bändien toimintaan.

- Näkisin, että stipendiohjelman tuelle on tarvetta erityisesti siinä kohdassa, kun nuori miettii, haluaako jatkaa musiikkiharrastustaan ammattimaisesti. Rahallinen tuki saattaa olla juuri se, joka innostaa ja antaa sysäyksen suuntautua musiikkialalle, pohtii Kallio.

Kuusamon kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen: ”Me aikuiset emme edes tiedä, mihin kaikkeen nuoret tukea tarvitsevat. Mielikuvitus on rajana”

Kuusamon kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksosen mukaan on tärkeää tehdä määrätietoista, tavoitteellista ja laadukasta työtä kulttuurin eteen. Hän pitää kulttuurin tukemista kaikessa moniulotteisuudessaan haastavampana kuin liikunnan tukemista.

- Kuusamossa on perinteisesti ollut kuvataiteen, tanssin ja musiikin perusopetusta, mutta kulttuuri kaikessa laajuudessaan on vielä paljon monipuolisempaa, pohtii Ingalsuo-Laaksonen.

Opetusministeriön rahoittama valtakunnallinen Harrastamisen Suomen malli jalkautui elokuussa myös Kuusamoon. Harrastamisen Kuusamon malli antaa viikoittain oppilaille mahdollisuuden valita monipuoliselta harrastustarjottimelta oman harrastustuntinsa koulun perusopetuksen yhteydessä ilmaiseksi.

Ulla Ingalsuo-Laaksonen pitää Kuusamon Juuston stipendiohjelmaa nimenomaan taiteen ja musiikin tukemiseen erinomaisen tärkeänä asiana ja kädenojennuksena oikeaan suuntaan.

- Tämä tuki antaa lisäpontta kulttuurialalle.  Me aikuiset emme edes tiedä, mihin kaikkeen nuoret tukea tarvitsevat. On hyvä, että he saavat itsenäisesti ideoida ja kertoa, mihin he haluavat saada tukea. Vain mielikuvitus on rajana, pohtii Ulla Ingalsuo-Laaksonen.

Ulla Ingalsuo-Laaksosen mukaan on hienoa, että tuetaan myös sellaisia harrastuksia, joita ei harrasteta tavoitteellisesti esimerkiksi jossakin seurassa, vaan annetaan mahdollisuus yksilöiden harrastamiseen ja rohkaistaan nuoria heidän itsensä näköiseen kulttuuriin.

- Kuusamon Juuston stipendiohjelman tuki avaa ovia sellaisille lajeille, joita harrastetaan itsenäisesti. Matkat ovat Kuusamossa pitkiä eikä kaikilla ole mahdollisuutta tulla kaukaa tiettyyn harrastukseen harrastamaan yhdessä. Myös marginaalilajeille on annettava mahdollisuus, toteaa Ingalsuo-Laaksonen.

Ulla Ingalsuo-Laaksosen mielestä stipendiohjelman kummi Meeri Koutaniemi on kannustava esimerkki siitä, mihin intohimoinen ja tavoitteellinen harrastus voi johtaa. Ulla Ingalsuo-Laaksonen näkee hyviä tukimahdollisuuksia erityisesti valokuvauksen, elokuva-alan, näyttelemisen, kuvataiteen ja kirjallisuuden sekä erityisesti viime aikoina uusia harrastajia saaneen tanssiharrastuksen alalla.

Kuusamon Juusto kannustaa hakemaan stipendiä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti

Stipendiohjelman hakuaika on 16.08.-5.9.2021. Tuki osoitetaan paikallisille lapsille ja nuorille (alle 18 v.), yhteensä 5000 €, kuitenkin enintään 500 € yksittäistä hakemusta kohti.

- Jätä hakemus rohkeasti, jos koet harrastuksesi kuuluvan joko taiteen tai musiikin piiriin, kannustaa Kuusamon Juuston markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Ollila.

- Hakemus on vapaamuotoinen, ja siihen voi halutessaan liittää vaikkapa kuvia ja videoita, valottaa Laura Ollila hakemusprosessia.

Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti eikä stipendien saajien nimiä julkaista ilman heidän suostumustaan. Stipendien saajista päättää Kuusamon Juuston henkilökunnasta koostuva 3-4 henkilön raati.