Kuusamon Juusto mukana Kuusamo Summit -ilmastotapahtumassa

 

Kuusamon Juusto on mukana lauantaina 10.10.2020 Kuusamossa järjestettävässä Kuusamo Summit -ilmastotapahtumassa. Tapahtumassa nuoret pohtivat ratkaisuja ilmastonmuutoksen asettamiin haasteisiin.

Kuusamo Summit 2020 on kansainvälinen ilmastotapahtuma nuorille, jossa pohditaan keinoja vaikuttamiseen ja omien valintojen tekemiseen kestävämmän tulevaisuuden ja muutoksiin sopeutumisen puolesta.

Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo tapahtumassa, millaisia vastuullisuustoimia me Kuusamon Juustolla teemme.

“Nuorissa on tulevaisuus, ja haluamme pitää keskustelyhteyden avoinna nuorten suuntaan. Kuusamo Summit on erinomainen foorumi paitsi viestiä omista vastuullisuustoimista, myös kuulla muiden toimijoiden teoista“, Oksman sanoo.

Kuusamolaisena yrityksenä luonnon merkitys on meille valtava. Kuusamon Juusto tekee päivittäin työtä kestävän kehityksen eteen. Haluamme toimia tässä esimerkkinä, jotta emme koskaan joutuisi luopumaan upeista kansallismaisemistamme ilmastonmuutoksesta johtuvista syistä.

“Pyrimme kaikissa ratkaisuissa huomioimaan ympäristöasiat ja tekemään parempia valintoja ympäristön ja ilmaston kannalta”, Oksman sanoo.

Tapahtuma sisältää esityksiä ja puheenvuoroja muodista, elintarvikkeista, kosmetiikasta ja matkailusta. Tänä vuonna Kuusamo Summit 2020 järjestetään etäyhteydellä. Pääset seuraamaan tapahtumaa tästä linkistä.

Tutustu tapahtumaan tarkemmin ja katso video:

Mitä paikallinen juustovalmistaja tekee kestävämmän juustonvalmistuksen puolesta?

Kuusamon Juusto on Kuusamon toiseksi suurin teollinen työnantajana. Meillä työskentelee noin 80 henkilöä. Ilmastonmuutos on otettu jo pitkään Kuusamon Juuston toiminnassa vakavasti, ja tiedämme, että teoillamme on merkitystä.

Täällä Pohjois-Suomessa vilja ei kasva juuri lainkaan. Sen takia maidontuotantomme perustuu nurmirehutuotantoon.

“Nurmi on erinomainen hiilensitoja: se on monivuotinen kasvi, ja se sitoo koko kasvunsa ajan hiiltä”, Oksman kertoo.

Tuotannossa meillä käytetään biopohjaisia materiaaleja, jotka on valmistettu Suomessa. Jokainen kilogramma pakkausmateriaalia sitoo yli 2 kiloa hiiltä valmistuksen aikana.

Viime syksynä investoimme uuteen pala- ja pakkauslinjastoon. Sen ansiosta juuston valmistuksessa syntyvien sivuvirtojen määrä tuotannossamme on vähentynyt huikeat 40%. Tämä on vaikuttanut merkittävästi myös biojätteeksi joutuvan juuston määrän eli toisin sanoen ruokahävikin vähenemiseen. 

Kuusamon Juusto ei käytä lainkaan fossiilia polttoaineita tai öljyä lämmöntuotannossa, vaan kaikki tarvittava höyry ja lämpö tuotetaan paikallisilla biopolttoaineilla. Maidon keräilyreitit maitotilalta toiselle on optimoitu. Lisäksi pyrimme ajamaan juustoa mahdollisimman täysillä autoilla, jotta hiilijalanjälki pysyy mahdollisimman pienenä.

Lisäksi tuomme esille kotimaisen juuston hyviä puolia. Tällä hetkellä noin puolet Suomessa kulutettavasta juustosta tuodaan ulkomailta.

“Ei ole ekologista tuoda juustoa kaukaa maailman ääristä. Sen sijaan kannattaa suosia kotimaista!” Oksman muistuttaa.

Lue lisää siitä, miten me Kuusamon Juustolla panostamme vastuullisuuteen!

 
Guest User