vastuullisuus - ympäristö

 
Maisema.jpg
 
 

Me Kuusamon Juustolla tunnemme maidontuotannon ympäristövaikutukset ja haluamme tehdä vastuullisia valintoja ympäristön puolesta. Tältä sivulta voit lukea toimista, joilla me tahdomme vaikuttaa toimintamme ympäristövaikutuksiin.

Maidontuotanto

Juuston valmistuksessa käyttämämme maito on korkealaatuista, sillä se tuotetaan tiukkojen menettelyohjeiden mukaisesti. Teemme laatusopimuksen jokaisen maitotilan kanssa, joka toimittaa maitoa Kuusamon Juustolle. Käyttämämme maito on peräisin lehmistä, jotka syövät ravintonaan pääasiassa ruohoa – eivätkä lainkaan soijaa. Soijan viljelyn alta tuhotaan paljon sademetsiä, jotka toimivat hiilivarastoina, joten soijaton ruokinta on ilmastoystävällisempää. Pohjois-Suomen olot sopivat erinomaisesti maidontuotantoon, koska tuottavaa maa-aluetta jää myös ravintokasvien kasvattamiseen. Iso osa käyttämästämme maidosta tulee Kuusamon Osuusmeijerin (KOM) tuottajilta. KOM:n alkutuotantoon voit tutustua heidän kotisivujen kautta.

Päästöjen minimointi

Minimoimme maidon kuljetuksesta aiheutuvat päästöt käyttämällä maitoa, joka on tuotettu noin 70:n kilometrin etäisyydellä tehtaaltamme. Ostamme tällä hetkellä 50 % maidostamme Koillismaan alueelta. Maksimoimme tehokkuuden varmistamalla, että tehtaallemme tulee vain täysiä maitorekkoja ja että tehtaaltamme myös lähtee vain täysiä juustorekkoja. Päästöjen minimoimiseksi hyödynnämme myös paikallisesti tuotettua uusiutuvaa energiaa. Kaikki tuotannossa käytettävä höyry ja lämpö tuotetaan Biotermo Oy:ssa, joka hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä.

Jätteiden käsittely

Minimoimme jätteen määrän ja huolehdimme kestävän kehityksen mukaisesta jätehuollosta. Pyrimme minimoimaan jätteen määrän myymällä yhteistyökumppaneillemme oheistuotteita, kuten proteiinia ja laktoosia. Lisäksi käsittelemme kaiken jäteveden, ennen kuin se päätyy kunnalliseen jätevedenkäsittelyyn.

Olemme investoineet vuonna 2019 1.1 miljoonaa euroa uuteen paloittelu- ja pakkauslinjaan, joka vähentää jätteen määrää ja luo uusia mahdollisuuksia biopohjaisten pakkausten hyödyntämiseen. Uuden linjan avulla voidaan varmistaa myös pakkausten korkea laatu ja tiiviys, jotka takaavat juuston pysyvän tuoreena.

Pakkausmateriaali

Tulemme jatkossa siirtymään pakkausmateriaalien osalta WestECO Green PE -muoviin, varmistaaksemme, että mahdollisimman suuri osa käyttämästämme muovista on peräisin uusiutuvista lähteistä. Green PE -vihreän muovin tuotannon yhteydessä ilmakehästä otetaan talteen 2,15 kg hiilidioksidia kilogrammaa kohden. Materiaalin lisäksi optimoimme käyttämämme pakkausmateriaalin määrää ja pakkaamme tuotteet mahdollisimman tiiviisti. Tällöin pakkauksissa ei ole ylimääräistä tilaa, eikä ylimääräistä muovia.

Olemme jäsenenä RINKI Oy:ssa ja maksamme pakkauskierrätysmaksua. Lue lisää pakkauksistamme täältä.