Kuusamon Juuston Iloa liikunnasta! -stipendiaatit on valittu – hakijoita yli 60

 

Kuusamon Juuston Iloa liikunnasta! ­­-stipendiohjelman kautta jaettiin lokakuun lopussa yhteensä 5000 euroa kuusamolaisten lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen.

Iloa liikunnasta! -stipendiohjelmaan tuli hakemuksia yhteensä noin kuudeltakymmeneltä lapselta ja nuorelta sekä useammalta joukkueelta. Liikunnan harrastamiseen liittyviä rahallisia stipendejä jaettiin noin puolelle hakijoista.

Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman näkee tarpeen stipendiohjelmalle suurena.

”Hakemusten runsas määrä yllätti meidät. Näyttää, että tällaiselle ohjelmalle on tarvetta. Tämän poikkeuksellisen vuoden aikana erilaiset rajoitukset ovat vaikeuttaneet harrastustoimintaa ja taloudellinen tilanne on muutoinkin ollut epävarma”, Oksman toteaa.

Stipendiohjelmaan liittyivät mukaan myös Pohjolan Matka, joka lahjoitti ohjelmaan Skibussi-lippuja, ja Ruka-Kuusamon Matkailuyhdistys ry, joka lahjoitti Rukan kausikortteja.

”Olemme iloisia, että saimme mukaan myös Pohjolan Matkan sekä Ruka-Kuusamon Matkailuyhdistyksen. Yhteistyössä heidän kanssaan pystyimme auttamaan yhä useampaa lasta ja nuorta heidän harrastamisessaan sekä monissa tapauksissa keventämään taakkaa vanhempien harteilta”, Oksman sanoo.

Hakemuksia tuli eri harrastusten ja seurojen piiristä sekä eri ikäluokista. Kaikille hakijoille ilmoitettiin päätöksistä lokakuun lopussa.

”Stipendiaattien valinta oli äärimmäisen vaikeaa. Vaakakupissa painoivat etenkin rahallisen tuen aito tarpeellisuus sekä halu kehittyä urheilijana”, Oksman kertoo.

 

Kuusamossa aito tarve tuelle

Kuusamossa on monipuolinen liikuntapaikkaverkosto sekä useita lasten ja nuorten parissa aktiivisesti toimivia urheiluseuroja. Kuusamolaiset nuoret ovat varsin ahkeria liikkujia. On kuitenkin havaittu, että ahkerat liikkujat liikkuvat entistä enemmän ja passiiviset liikkuvat vähemmän. Suunta on sama koko Suomessa.

Tänä keväänä koronatilanteesta johtuneet rajoitukset ovat vahvistaneet suuntausta entisestään, kertoo liikuntatoimenjohtaja Jukka Makkonen Kuusamon kaupungin Liikuntapalveluista.

Harrastamisen esteitä on kartoitettu Kuusamossa koululaiskyselyillä. Esteitä on useita: kiinnostava harrastuspaikka voi olla liian kaukana, ei ole sopivaa ryhmää tai tarjolla oleva harrastus on liian sitovaa, Makkonen sanoo.

”Yhtenä esteenä kiinnostavimman liikuntalajin harrastamiselle ovat myös taloudelliset syyt. Kustannuksia kertyy muun muassa välineistä, kulkemisesta, kausimaksuista ja pääsymaksuista. Tähän esteeseen Kuusamon Juusto on tarttunut tukemalla kymmeniä lapsia ja nuoria harrastamisessa”, Makkonen sanoo.

Myös stipendiohjelman kummina toiminut jääkiekkoilija Taneli Ronkainen iloitsee, että stipendit menevät niitä eniten tarvitseville.

”Erityisesti tällaisena poikkeuksellisena aikana perheiden tilanne voi olla todella tukala ja harrastukset ovat se, mistä usein joudutaan karsimaan menoja. Nyt toivottavasti yhä useampi pääsee edelleen nauttimaan liikunnasta”, Ronkainen sanoo.

Iloa liikunnasta -stipendiohjelma

·  Stipendiä saivat hakea kaikki alle 18-vuotiaat kuusamolaiset liikuntaa harrastavat tai uuden harrastuksen aloittamisesta kiinnostuneet lapset ja nuoret. Hakuaika umpeutui syyskuun lopussa.

·  Stipendit osoitettiin suoraan liikunnan harrastamiseen liittyvään käyttökohteeseen, kuten seuramaksuihin, varusteisiin tai peli- ja kisamatkoihin.

·  Jaettava kertakohtainen summa oli enimmillään 500 euroa ja se on tarkoitettu käytettäväksi kaudella 2020-2021.

 
Guest User