savukalakiusaus

Suomalaisen keittiön klassikoita ovat kautta aikojen olleet peruna ja silakka. Silakkalaatikkoa on syöty ainakin 1900-luvun alusta ja sota-aikana herkkusuuna tunnetun Carl Gustaf Emil Mannerheimin kerrottiin suosineen perinteisiä ruokia, kuten silakkalaatikkoa. Silakka ja peruna eivät ole kadonneet keittiöistämme, klassikot ovat vain saaneet uusia muotoja.

Moderni silakkalaatikko valmistetaan Savukalakiusauksen muotoon Kitkan viisas -muikuista perunasuikaleiden kanssa ja maustetaan lempeän täyteläisellä Savusulatejuustolla. Kitkan Savumuikut ovat pieniä, alle 10 cm pitkiä muikkuja. Öljyyn säilötyt muikut ovat tuhteja ja täyttäviä, siis täydellisiä arkiseen laatikkoruokaan! Kotimainen, klassikon maineen saanut Kitkan viisas -muikku on savustettu perinteiseen tapaan leppäsavulla, aivan kuten Savusulatejuuston valmistuksessa käytetty Savujuustokin. Kuusamo onkin tunnettu aidolla leppäsavulla savustetuista tuotteistaan.

Herkullinen Savukalakiusaus valmistuu ilman monimutkaisia valmistusvaihteita: tämä ruoka valmistetaan sekoittamalla ja lisäämällä. Uunissa meheväksi paistuva laatikkoruoka maistuu sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa tarjoiltuna. Isomalle porukalle voit valmistaa annokset tupalana, tähän klassikoruokaan tulee himo!


savukalakiusaus Savusulatejuustolla

Annoksia: 4 | Valmistus: +60 minuuttia


NÄITÄ TARVITSET

Valmistus

  1. Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen.

  2. Laita sulatejuusto, kerma, suola, pippuri ja sinappi kattilaan. Lämmitä seosta kunnes se on höyryävää ja sulatejuusto on sulanut kerman joukkoon.

  3. Sekoita peruna-sipulisekoitus ja kasvissuikaleet isossa kulhossa sekaisin ja lisää puolet uunivuoan pohjalle.

  4. Valuta savumuikuista öljy pois ja asettele kalat kerrokseksi kasviskerroksen päälle. Ripottele kalojen päälle tilli ja valkosipuli. Lisää loput kasviksista uunivuokaan.

  5. Paista kiusausta tunnin verran, kunnes se on mehevää ja saanut kauniin paistopinnan.