juustoiset spelttivohvelit

Juustoiset Spelttivohvelit resepti

Vohvelit voivat tuntua 90-luvun retroruoalta, mutta vohveleita on nautittu suomalaisssa kodeissa jo 1700-luvulta alkaen. Alkujaan vohvelit paistettiin avotulella. Rautahellojen yleistymisen myötä vohvelirauta muuttui käännettäväksi vohvelipannuksi, kunnes sähköhellojen myötä valurautaiset vohvelipannut jäivät historiaan. Sittemmin vohveleita on paistettu erilaisilla vohveliraudoilla mökeillä, myyjäisissä ja brunsseilla.

Perinteiset vohvelit saavat runsaasti makua, kun valmistat vohvelit spelttijauhoja ja Goudaa käyttäen. Alkuvehnänäkin tunnettu speltti on ravintoarvoiltaan suorastaan superruokaa: speltti sisältää rautaa, kuituja ja erilaisia hivenaineita. Gouda antaa vohveleille suolaisen makeaa, täyteläistä makua.

Lisukkeiden suhteen vain mielikuvitus on rajana. Tarjoile vohveleiden kanssa esimerkiksi lämminsavulohta, smetanaa, raikasta salaattia ja sitruunanlohkoja.


juustoiset spelttivohvelit

Annoksia: 4 paksua tai 10 ohutta vohvelia | Valmistus: 40 minuuttia


NÄITÄ TARVITSET

  • 150 g Kuusamon Juusto Gouda -juustoa raastettuna

  • 2,5 dl spelttijauhoja

  • 1 dl maissijauhoja (ei tärkkelystä)

  • 1/2 tl suolaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1/2 tl ruokasoodaa

  • 2,5 dl turkkilaista jogurttia

  • 2 dl maitoa

  • 1 dl rypsiöljyä

  • 2 keltuaista

  • 2 valkuaista

Valmistus

  1. Sekoita jauhot, suola, leivinjauhe ja ruokasooda kulhossa sekaisin.

  2. Raasta Gouda.

  3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset.

  4. Lisää juustoraaste, jogurtti, maito, öljy ja keltuaiset kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

  5. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja kääntele taikinan joukkoon.

  6. Paista vohveliraudalla kullankeltaiseksi. Juustoiset vohvelit tarttuvat helposti vohvelirautaan kiinni, joten raudan paistopinnat kannattaa ruiskuttaa vuokaspraylla ennen jokaista vohvelia. Tämä estää vohveleita tarttumasta paistopintaan.

  7. Säilytä valmiit vohvelit (ennen tarjoilua) ritilän päällä, jotta ne pysyvät rapeina.