Uppomunaleipä

Täydellisesti kevättä kuvaava leipä rakennetaan Kuusamossa valmistetusta Goudasta, vihreästä tankoparsasta, uppomunasta ja täyteläisestä Hollandaisekastikkeesta. Tee leipä itsellesi tai valmista useampi leipä kerralla esimerkiksi pääsiäisen brunssille. Monivaiheinen resepti palkitsee herkuttelijan ja opit samalla valmistamaan useita klassikoita: Hollandaisekastiketta, keitettyä parsaa ja uppomunaa.

Jotta leivän eri osat valmistuvat sopivassa järjestyksessä tarjoilua ajatellen, aloitetaan valmistus Hollandaisekastikkeesta. Kastike paksuuntuu juuri sopivasti, kun se saa jäähtyä hetken valmistuksen jälkeen. Tässä vaiheessa ehdit kypsentää sekä miedossa suolavedessä keitettävän parsan, että parissa minuutissa valmistuvan uppomunan. Keitinvedet voit laittaa valmiiksi kiehumaan, kun valmistat kastiketta.

Jos kiire tai laiskuus iskee, voit korvata itse valmistettavan Hollandaisen valmiilla kastikkeella. Lämmitä kastike juuri ennen leivän kasaamista, esimerkiksi samaan aikaan uppomunan valmistuksen kanssa. Näin pääset lusikoimaan kastikkeen suoraan leivän päälle, kun olet nostanut uppomunan reikäkauhalla leivälle.


uppomunaleipä

Annoksia: 1 kpl | Valmistus: 30 minuuttia


NÄITÄ TARVITSET

Hollandaisekastike:

  • 1 keltuainen

  • 50 g voita

  • 1 rkl sitruunamehua

  • Luomusitruunan kuorta

  • Suolaa

  • Pippuria

Uppomunaa varten:

  • 1 dl väkiviinietikkaa

  • 1 kananmuna

Lisäksi tarvitset:

Valmistus

Hollandaisekastike

  1. Erottele kananmunasta keltuainen ja valkuainen.

  2. Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti.

  3. Raasta sitruunan kuori, varo raastamasta valkoista osaa. Siirrä sivuun odottamaan.

  4. Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista mehu. Poista siemenet mehusta.

  5. Valmistele vesihaude kuumentamalla vesi kiehuvaksi. Laske sitten lämpötilaa, jotta vesi ei osu haudutuskulhon pohjaan.

  6. Yhdistä vatkaamalla keltuainen ja sitruunamehu.

  7. Nosta kulho vesihauteeseen ja jatka vatkaamista. Seos kypsyy hiljalleen ja muuttuu paksummaksi. Huom! Muna vaahtoaa voimakkaasti alussa, mutta seoksen sakeentuessa vaahto vähenee.

  8. Jatka vatkaamista ja lisää voi pienissä erissä.

  9. Nosta valmis kastike pois vesihauteesta. Huom! Jos kastike ylikuumenee, kastike juoksettuu eli erottuu. Voit välttää tämän nostamalla kastikekulhon välillä pois vesihauteesta.

  10. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Parsa

  1. Huuhtele parsa ja napauta varren puinen alaosa pois.

  2. Kiehauta miedosti suolattu vesi isossa kattilassa.

  3. Lisää parsa kiehuvaan veteen.

  4. Parsan keittoaika riippuu parsan paksuudesta. Keittoaika on noin 3-8 minuuttia, kokeile kypsyyttä cocktailtikulla.

Uppomuna

  1. Kiehauta 2 litraa vettä ja 1 dl väkiviinietikkaa. Huom! Älä lisää keitinveteen suolaa, se rikkoo valkuaisen rakenteen.

  2. Riko kananmuna esimerkiksi kahvikuppiin.

  3. Pyöräytä vispilällä veteen pyörre ja kaada kananmuna varovasti mukaan.

  4. Keitä hiljalleen kiehuvassa vedessä 4 minuutin ajan.

  5. Nosta uppomuna reikäkauhalla vedestä.

Leivän kasaaminen

  1. Aseta leipäviipaleen päälle kaksi siivua Goudaa.

  2. Laita Goudan päälle uppomuna ja parsa.

  3. Viimeistele annos lusikoimalla päälle Hollandaisekastike.

  4. Rouhi lopuksi hieman pippuria leivälle.