Vedenottoluvan uusimista haettu

Kuusamon Juusto on jättänyt Aluehallintovirastoon hakemuksen vedenottoluvan uusimisesta. Kuusamon Juustolla on oma vedenottamo Tatangin harjulla. Nykyinen vedenottamo on ollut toiminnassa 50 vuotta ja Kuusamon Juusto on hakenut lupaa sen toiminnan jatkamiseen. Vedenottamosta on johdettu siirtolinja meijerille, siirtolinja on pituudeltaan hieman yli kilometrin.  

Elintarviketurvallisuuden takia käyttö- ja prosessiveden laatu ja riittävä saatavuus on Kuusamon Juustolle erittäin tärkeää. Tuotanto keskeytyy, mikäli vettä ei ole saatavilla riittävästi pesuihin ja jäähdytykseen. Kuusamon Juuston veden käytössä tapahtuu vaihteluita laitteistojen pesujen aikana, kulutus painottuu kuitenkin pitkälti iltapäivän ja illan tunteihin. Hyvälaatuisen veden riittävä saanti kaikissa tilanteissa on tuotannon kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Kuusamon Juusto jalostaa vuosittain noin 30 milj.litraa maitoa juustoksi ja juustonvalmistuksen sivutuotteena syntyvän heran se kuivaa proteiinijauheeksi ja laktoosiksi. Laitos työllistää suoraan noin 75 henkilöä ja alihankkijoiden kautta noin 20 henkilöä. Välillinen työllisyysvaikutus on noin viisinkertainen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun ensimmäinen juustokattilallinen keitettiin Kuusamossa. Kermaa ja maitoa on vastaanotettu Kuusamossa jo kymmenen vuotta kauemmin. Meijerin perustamiskokous pidettiin vuonna 1951, jolloin vahvistettiin meijeriosuuskunnan perustaminen Kuusamoon. Nykyisellä paikallaan Kitkantiellä sijaitseva meijeri valmistui vuonna 1955, mutta meijeriä on sen jälkeen laajennettu useampaan otteeseen, ensimmäinen laajennus oli vuonna 1967. Heranjatkojalostuslaitos valmistui vuonna 1995 ja bioenergialla toimiva lämpölaitos 2005.

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT:

Jarmo Oksman

Toimitusjohtaja

jarmo.oksman@kuusamonjuusto.fi

p. 044 751 3552