Kuusamon Juuston biojätteen määrä väheni huomattavasti vuonna 2020

 

Huoli luonnonvarojen riittävyydestä ja ruoan aiheuttamasta ympäristö- ja ilmastokuormituksesta on saanut Kuusamon Juuston panostamaan tuotannossa syntyvän hävikin pienentämiseen.

Kuusamon Juustolle ympäristövastuu on jo 60 vuoden ajan ollut tärkeä osa tuotannonsuunnittelua ja tuotekehitystä. Biojätteeksi joutuvan ruokahävikin minimoiminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista.

Maailman väkiluvun on ennustettu kasvavan vuoteen 2050 mennessä nykyisestä 7,7 miljardista lähes 10 miljardiin. Väestönkasvu lisää luonnollisesti ruoan kysyntää elintason nousun ohella asettaen ruoantuotannon uusien haasteiden eteen. Tulevaisuudessa ruoantuotannon on vastattava kasvavan kysynnän lisäksi ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Ruoantuotanto on yhä haasteellisempaa, kun  ympäristövaatimukset kasvavat.

Euroopan komissio on arvioinut, että noin 20 % ruoasta päätyy hävikiksi. Kotimaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. On arvioitu, että maailmanlaajuisesti vuoden aikana syntyneellä ruokahävikillä voisimme ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä (Hävikkiviikko 2020). Ruokahävikin vähentäminen on nopea keino ruoantarpeen turvaamiseen sekä ympäristö- ja ilmastokuorman vähentämiseen.

Toimintatapojen kehittäminen toi merkittäviä parannuksia

Kuusamon Juusto tuntee juustonvalmistuksen ympäristövaikutukset ja on sitoutunut kehittämään toimintaansa vastuullisempaan suuntaan. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on jätteen määrän minimoiminen. Panostukset hävikin pienentämiseen ovat tuottaneet tulosta. Vuonna 2020 biojätteen määrää onnistuttiin vähentämään merkittävästi. Tuotannossa syntyvän biojätteen määrä väheni juustolassa 11 prosenttia ja jatkojalostuksessa peräti 53,9 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Saavutettu tulos oli merkittävä ja auttoi pienentämään juustonvalmistuksen ympäristökuormitusta.

Onnistunut toimintatapojen tarkentaminen erityisesti sivuvirtojen hyötykäytössä auttoi merkittävästi vähentämään hävikkiä.

- Meille on tärkeää, että raaka-aineet käytetään mahdollisimman tarkasti, jotta hukkaa syntyisi mahdollisimman vähän. Esimerkiksi juustojen valmistuksen sivutuotteena syntyvä juustohera kuivataan omassa jauhetuotannossamme proteiini- ja laktoosijauheeksi. Myös vuonna 2019 tehty investointi uuteen paloittelu- ja pakkauslinjaan on edesauttanut vähentämään hävikin ja jätteen määrää. Investoinnin avulla jokainen juustoharkko on saatu käytettyä entistä tarkemmin ja sivuvirran määrä on pienentynyt, toteaa toimitusjohtaja Jarmo Oksman.

-Hyvien tulosten saavuttaminen kannustaa jatkamaan toimintatapojen kehittämistä. Tavoitteenamme on pienentää syntyvän biojätteen määrää edelleen, vuonna 2021 vähintään 10 prosentilla.

-Valitsemalla kotimaisen tuotteen saat laadukasta ruokaa ja sen lisäksi tuet työllisyyttä ja alkutuottajia, kehität monien ihmisten ammattitaitoa eri alojen yrityksissä, vahvistat kotimaista elintarviketeollisuutta ja säästät ympäristöä. Kun ruokaa ei tuoda kaukaa, hiilijalanjälki on pienempi ja elintarvikkeet tuoreempia, sanoo Oksman lopuksi.

 
Laura Ollila