nokkosvohvelit

 
 
Emmental

Villiyrttien kuningas nokkonen on superkasvi, joka yllättää kotikokin positiivisesti monipuolisuudellaan. Moni pitää polttelevaa nokkosta puutarhassa riesana, jota kitketään keväisin hansikkaat kädessä kiivaaseen tahtiin pois. Nokkonen on kuitenkin monipuolinen ruokakasvi, jota voit käyttää kuten pinaattia. Nokkonen paitsi maistuu hyvältä, on myös ravintoarvoiltaan vaikuttava. Nokkonen sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita. Kasvi on myös oivallinen raudan ja kalsiumin lähde. Nokkosessa on myös C-vitamiinia. Nokkosta voidaan käyttää ruoanlaitossa tuoreena ja kuivattuna.

Nokkosvohveleihin käytetään 2 litraa tuoreita nokkosia. Ryöppäämisen jälkeen nokkoset eivät enää polta, joten voit huoletta käsitellä niitä ilman hanskoja. Tämän reseptin lopusta löydät vaihekuvat vohveleiden valmistamiseen, ja sivun lopusta lisää vinkkejä nokkosen keräämiseen ja käsittelyyn.

Etkö pidä nokkosista? Tämä resepti toimii erinomaisesti myös juustovohveleiden tekoon. Korvaa silloin vohvelitaikinasta nokkoset 2-3 desilitralla raastettua juustoa. Kokeile esimerkiksi voimakasta Emmentalia tai Savujuustoa.

 
 

Nokkosvohvelit

Annoksia: 10 vohvelia | Valmistus: +60 minuuttia


 
 

ainekset

Vohvelit:

  • 3 munaa

  • 5 dl maitoa

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 50g voisulaa

  • ½ tl suolaa

  • 2l tuoreita nokkosia ryöpättynä

Kastike:

  • 250g turkkilaista jogurttia

  • 150g sinileima Emmentalia raastettuna

  • Puolikas ruukku ruohosipulia hienonnettuna

  • Suolaa

  • Pippuria

Päälle:

Valmistus

  1. Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Annan kastikkeen tekeytyä jääkaapissa vohveleiden valmistuksen ajan.

  2. Sulata ensin voi mikrossa.

  3. Sekoita maito, vehnäjauhot ja leivinjauhe.

  4. Lisää sitten taikinaan kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.

  5. Lisää lopuksi voisula ja suola.

  6. Anna taikinan tekeytyä nokkosten käsittelyn ajan.

  7. Kiehauta reilusti vettä isossa kattilassa.

  8. Ryöppää puhdistettuja nokkosia noin 15 sekuntia kiehuvassa vedessä ja huuhtele nokkoset heti perään kylmällä vedellä. Purista nokkosista kuiva pallo.

  9. Hienonna nokkoset veitsellä ja lisää taikinaan.

  10. Paista vohvelit vohveliraudalla rapeiksi.

  11. Tarjoile sinileima Emmentalin ja kastikkeen kera.

Etkö pidä nokkosista? Valmista vohvelit ilman nokkosia korvaamalla nokkoset 3dl juustoraastetta.

 

 

nokkosten käsittely

Moni välttelee nokkosta sen polton vuoksi. Polttavuus johtuu lehdissä ja varressa kasvavista polttiaiskarvoista. Kun näiden polttiaiskarvojen pinta murtuu, pääsee polttava neste ulos. Nuoret, juuri maasta nousseet nokkoset eivät polta yhtä voimakkaasti, kuin pidempään kasvaneet versot. Nokkosia kerätessä kannattaa silti käyttää varovaisuutta, ja esimerkiksi hyviä hanskoja sekä pihtejä. Vaikka nokkonen on tuttu näky luonnossa, tulee niiden kasvuympäristö valita huolellisesti, jos nokkosia haluaa käyttää ruoanlaitossa. Nokkonen kerää itseensä nitraattia, joten nokkosia ei suositella kerättäväksi teiden ja ulkoilureittien varrelta.

Ruoanlaittoon sopivat parhaiten tuoreet, vasta maasta nousseet kevään ensimmäiset nokkoset. Jo pidempään kasvaneista nokkosista parhaiten käyvät varren ylimmät lehden. Pienistä, juuri nousseista nokkosista voidaan käyttää koko kasvi, lehdet ja varret. Jos puutarhassasi kasvaa hyvällä paikalla nokkosia, voit kerätä useamman sadon kesän aikana. Kun nokkosen leikkaa, se kasvattaa uudet, tuoreet lehdet. Näin voit nauttia nokkosista pitkin kesää, ja esimerkiksi kuivata osan keräämistäsi nokkosista kuivattamista varten.

Nokkonen voidaan käyttää kuivattuna, ryöpättynä tai sellaisenaan. Ryöppäämällä nokkosta 15 sekuntia kiehuvassa vedessä, kasvi menettää polttonsa. Kuumasta vedestä kasvi viedään suoraan kylmän veden alle huuhdeltavaksi, jonka jälkeen ylimääräinen neste puristetaan pois. 2 litrasta tuoreita nokkosia jää ryöppäyksestä jäljelle 1-2dl kokoinen pallo nokkosta. Ryöppäämistä suositellaan, sillä näin nokkosesta saadaan tuhottua kertyneet nitraatit. Ryöppäys kuitenkin tuhoaa myös osan kasvin ravintoarvoista. Kuivaamalla kasvista saadaankin suurin hyöty talteen.

Sinileima nokkosvohvelit (8 of 10).jpg
Nokkonen on parhaimmillaan keväällä, kun lehdet ovat tuoreita ja pieniä.