Juustotuulihatut

Juustoiset tuulihatut, joissa täytteenä kylmäsavuporoa ja kylmäsavulohta ja mätimoussea

Oletko järjestämässä juhlia tai illanistujaisia ja tarvitset inspiraatiota suolaisiin tarjoiltaviin? Loistavaa, sillä tämä suolaisten juustotuulihattujen resepti on mahtava lisä noutopöytääsi. Perinteisesti juhlissa näkyy makeita tuulihattuja, mutta suolainen versio tästä klassikkoherkusta on vähintäänkin yhtä hyvä. Taikina saa ihanasti makua Kuusamon Juuston sinileima Emmental -raasteesta sekä muskottipähkinä-, savupaprika- ja cayannepippuri -mausteista. Jos et ole vielä maistanut, niin nyt on aika ottaa ohje talteen ja leipoa näitä herkkuja seuraaviin juhliin — tai miksei ihan arkeenkin!

Täytteitä voi vaihdella mielen mukaan. Suolaisten juustotuulihattujen täytteiksi sopivat erinomaisen hyvin esimerkiksi graavilohi, kylmäsavuporo, vuohenjuusto tai mätimousse. Lisää tuulihattujen väliin lisäksi pieniä paloja lempi juustoasi ja koristele tillillä tai ruohosipulilla. Näin et tee pelkästään maukkaita, vaan myös kuvankauniita ja katseen kääntäviä tuulihattuja. Tuulihattuja kannattaa varata 2-3 kappaletta henkilöä kohden. Nämä nimittäin ovat super hyviä suupaloja, joihin jää himo!

Vinkki: Suolaiset juustotuulihatut voi leipoa edellisenä päivänä ja pakastaa, jolloin seuraavana päivänä työlistalle jää ainoastaan niiden sulattaminen, täyttäminen ja tietysti syöminen!


suolaiset Juustotuulihatut

Annoksia: noin 30 kpl | Valmistus: 1 h 15 min


NÄITÄ TARVITSET

  • 1 pss (150 g) Kuusamon Juusto Emmentaljuustoraastetta

  • ¾ dl täysmaitoa

  • ¾ dl vettä

  • ½ rkl sokeria

  • ¼ tl suolaa

  • 50 g voita

  • 1,5 dl jauhoja

  • 3 + 1 kpl kananmunia

  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää

  • ¼ tl savupaprikajauhetta

  • ¼ tl jauhettua cayennepippuria

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään ilman kiertoilmatoimintoa 200-asteeseen.

  2. Laita maito, vesi, suola, sokeri ja voi pieneen kattilaan. Lämmitä seosta keskilämmöllä kunnes voi on sulanut ja seos kiehahtaa. Lisää jauhot kattilaan. Jatka seoksen kypsentämistä noin kolme minuuttia koko ajan puulusikalla voimakkaasti sekoittaen. Kun taikina on kypsää, irtoaa se kattilan reunoista ja kasautuu pallomaiseksi massaksi. 

  3. Siirrä taikina yleiskoneen kulhoon ja anna jäähtyä viitisen minuuttia. Vaivaa taikinaa keskiteholla yleiskoneen melavatkaimella ja lisää kolme kananmunaa taikinan joukkoon yksitellen. Anna jokaisen kananmuna sekoittua kunnolla taikinan joukkoon ennen seuraavan lisäämistä. Neljäs kananmuna säästetään tuulihattujen voitelua varten. 

  4. Ota juustoraasteesta pieni kourallinen erilleen. Lisää kolmannen kananmuna jälkeen melkein kaikki juustoraaste ja mausteet. Sekoita nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa liikaa. Jätä loput juustot ripoteltavaksi tuulihattujen päälle

  5. Siirrä taikina pursotinpussiin ja leikkaa pussiin noin sentin kokoinen aukko. Pursota leivinpaperilla peitetylle uunipellille pyöreän pelimerkin kokoisia pieniä kekoja. Jos sinulla ei ole pursotinpussia, voi lusikoida pellille myös pieniä kekoja kahta pientä lusikkaa käyttäen. 

  6. Voitele taikinakeot kevyesti kananmunalla ja ripottele päälle pieni määrä juustoraastetta.

  7. Paista tuulihattuja 20-25 minuuttia, kunnes en ovat kevyesti kohonneita ja kauniin kullan ruskeita.

  8. Kun tuulihatut ovat kypsyneet, käännä uuni pois päältä ja jätä uunin luukku hieman raolleen. Anna tuulihattujen kuivua uunissa vielä 20 minuuttia.

  9. Tarjoile tuulihatut sellaisenaan tai täytettynä ja nauti!