hodarisämpylät

 
 
Emmental

Hodarit, hot dog, näkkisämpylä — rakkaalla sämpylällä on monta nimeä. Yhtä kaikki, kyseessä on herkullinen täytettävä sämpylä, joka maistuu koko perheelle. Valitse vain jokaiselle sopiva täyte: nakkeja, kalaa, kasviksia, riistakäristystä tai vaikka friteerattuja muikkuja. Ennen täytteiden valintaa tulee kuitenkin valmistaa se herkullinen sämpylä, jonka sisälle täytteet asetellaan. Kaupasta saa valmiita hodarisämpylöitä, mutta miksi et valmistaisi sämpylöitä itse? Hot dog -sämpylät valmistuvat helposti, mutta aikaa tarvitaan kohottamiseen muutaman tunnin verran. Hodarisämpylöitä voi pyöritellä kerralla isomman satsin ja pakastaa osan sämpylöistä tulevia herkutteluhetkiä varten. Kokeile ja yllätä rakkaasi vaikka vappuna kotitekoisella hodaribuffetilla.

 
 

hodarisämpylät

Annoksia: 16 kpl | Valmistus: +2 tuntia


 
 

ainekset

  • 4dl  maitoa 

  • 25g  tuorehiivaa 

  • 1 kananmuna 

  • 50g  voita 

  • Noin  10dl  vehnäjauhoja 

  • 1 tl suolaa 

  • 2rkl sokeria 

  • 2rkl tummaa siirappia 

  • 0,5 dl vettä 

  • Seesaminsiemeniä 

Valmistus

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon. 

  2. Lisää  sokeri  ja kananmuna maito-hiiva seokseen.

  3. Lisää jauhot pienissä osissa ja vaivaa taikinaa samalla käsin. Lisää huoneenlämpöinen voi kun olet vaivannut taikinaa hetken.

  4. Vaivaa taikinaa kunnes siihen muodostuu sitkoa. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, taikinan tulee juuri ja juuri irrota käsistäsi. 

  5. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä huoneenlämmössä, kunnes taikina on keksinkertainen. Kohotusaika on noin 45-60 minuuttia.

  6. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle, ja jaa taikina 16 osaan.

  7. Muotoile taikinapalat palloiksi ja kauli pallot sitten levyiksi.

  8. Taittele ensin levyn reunat keskelle ja kääri sitten taikina rullaksi.

  9. Anna hodarisämpylöiden kohota pellillä, liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.  Kohotusaika on noin 45-60 minuuttia.

  10. Tee seos siirapista ja vedestä, voitele sämpylät ja ripottele päälle  seesaminsiemeniä.

  11. Aseta uunin pohjalle metallinen astia, jossa on vettä. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.

  12. Paista hodarisämpylöitä uunissa noin 12 minuuttia.

  13. Anna sämpylöiden jäähtyä ennen leikkaamista. 

Jäikö sämpylöitä yli? Voit pakastaa sämpylät ja käyttää ne myöhemmin.