Juustotasting

 
 

järjestä juustotasting kotona — näiden vinkkien avulla onnistut

Juustojen maailma on todella laaja, sillä erilaisia juustolaatuja ja makuja löytyy lukematon määrä. Jo pelkän yhden juustolaadun sisältä löytyy lukuisia eri makuasteita, kuten vaikkapa emmental-juustoissa, joiden maun voimakkuus vaihtelee kypsyysasteen mukaan. Omat makumieltymykset ja suosikki-juustot löytyvät parhaiten maistelemalla ja kokeilemalla erilaisia juustoja. Hauska tapa tähän voi olla järjestää juustotasting kotona ystäville. Juustotastingin järjestäminen ei vaadi erityisasiantuntijuutta tai kokemusta, vaan sen voi ottaa rennolla asenteella ja tehdä siitä hauskan ohjelmanumeron osaksi illanviettoa.


 
 

Juustojen maistelua varten tarvitset

  • 3-6 kpl erilaisia juustoja. Nämä voivat olla maultaan, pehmeydeltään ja voimakkuudeltaan erityyppisiä juustoja. Sopiva määrä on noin 100-200 g per maistelija.

  • Vettä ja vaaleaa leipää. Näiden avulla makuaistin saa puhdistettua jokaisen juustolajin välissä.

  • Juustojen kanssa maisteltavat juomat. Klassinen yhdistelmä juuston kanssa on viini, mutta myös esimerkiksi olut tai siideri toimii erinomaisesti juustojen kanssa. Katso täältä ammattilaisen suositukset viinin ja juuston yhdistämiseksi. Katso myös oluen ja juuston yhdistelmät sekä juuston ja siiderin yhdistelmät.

  • Lisukkeita. Lisukkeet kruunaavat juuston maistelun. Löydät sopivia makupareja juustoille täältä. Klassisia lisukkeita ovat hedelmät, leikkeleet, pähkinät, oliivit ja erilaiset hillot.

 

Esivalmistelut

  • Ota juustot huoneen lämpöön noin tunti ennen tarjoilua, jotta juustojen aromit pääsevät parhaiten esille.

  • Viilennä juustojen kanssa tarjoiltavat juomat sopivaan tarjoilulämpötilaan.

  • Leikkaa juustot pienempiin paloihin haluamallasi tavalla tai vaihtoehtoisesti asettele juustot tarjottimelle kokonaisina ja ota jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta maut eivät sekoittuisi.

  • Varaa jokaiselle maistelijalle lautaset, servetit sekä riittävästi laseja, jos tarkoituksena on maistella myös erilaisia juomia juustojen makuparina.


Maistelu

  • Juustojen maistelu koostuu erilaisista vaiheista. Ensin tarkastellaan juuston ulkonäköä, kuten rakennetta, väriä ja muotoa. Juuston rakennetta voidaan tunnustella käsin, onko se pehmeää vai kovaa. Seuraavaksi haistellaan. Juuston tuoksulla on suuri vaikutus makuelämykseen. Lopulta seuraa itse maistelu.  Maistelu aloitetaan miedoimmasta juustosta edeten kohti vahvempaa. Pureskele juustoa hitaasti ja annan maun muodostua rauhassa. Erotatko juustosta erilaisia makuja? Tällaisia voivat olla suolainen, makea, pähkinäinen, savuinen, hapokas ja niin edelleen.

  • Juustoja kannattaa aluksi maistella sellaisenaan ja sitten erilaisten juomien ja lisukkeiden kanssa muodostaen makupareja.

  • Arvioikaa ja vertailkaa makuja yhdessä. Tärkeää on muistaa, että oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, sillä jokaisen makuaisti ja-mieltymykset ovat erilaisia. Löytyykö juustoista tai makupareista jokin suosikkisi?