Kuusamon pizzataikina

Täydellinen pizzajuusto ansaitsee täydellisen pohjan! Se on helppo tehdä pizzamestari Markus Hurskaisen reseptillä. Herkullisen Ripotella-pizzajuuston lisäksi tarvitset onnistuneeseen pizzaan muutaman kotikeittiöstä löytyvän raaka-aineen, mieleisesi täytteet ja aikaa. Sitten voitkin valmistella, kohotella ja nautiskella.


Kuusamon pizzataikina (1 uunipellillinen)

Annoksia: 1 pellillinen tai 2 pyöreää pizzaa | Valmistus: kohotus: 24h, valmistus +60min


NÄITÄ TARVITSET

  • 320 g (n. 5 dl) erikoisvehnäjauhoja

  • 240 g (2,4 dl) kylmää vettä

  • n. 6 g (1/2 pss) kuivahiivaa

  • 9 g (vajaa 2 tl) hienoa merisuolaa

Lisäksi:

  • Erikoisvehnäjauhoja pizzan pyörittämiseen

  • Rypsi- tai oliiviöljyä taikinoiden öljyämiseen

Täytteeksi:

  • Tomaattikastike

  • Ripotella pizzajuusto

  • Valitsemasi täytteet

näin onnistut

  1. Sekoita vehnäjauhot, kylmä vesi ja hiiva kulhossa nopeasti yhteen ja anna levätä 30 minuuttia.

  2. Lepoajan jälkeen lisää suola taikinaan ja vaivaa yleiskoneella ensin viisi minuuttia hitaasti ja tämän jälkeen 5 minuuttia keskinopeudella kunnes taikina on tasaista, hieman kiiltävää ja siinä on hyvä sitko (voit myös vaivata taikinan käsin).

  3. Pyöräytä taikina palloksi ja anna levätä kulhossa peiteltynä kaksi tuntia.

  4. Kahden tunnin jälkeen laita taikina pöydälle ja pyöräytä vielä uudestaan palloksi.

  5. Laita taikina kevyesti öljyttyyn syvään kulhoon, öljyä myös taikinan pinta kevyesti ja laita astia kelmulla peitettynä jääkaappiin yön yli kohoamaan.

  6. Ota taikina kylmästä tuntia ennen pizzanpaistoa.

  7. Esilämmitä kiertoilmauuni 225:een asteeseen (tasalämpö 250 astetta) ja jätä uunipelti uuniin kuumenemaan.

  8. Ripottele reilusti vehnäjauhoa pöydän päälle ja laita taikinapallo jauhojen päälle.

  9. Pyörittele taikinapallo kauttaaltaan jauhoissa ja paina taikinaa keskeltä ulospäin siten, että taikinaan jää reilu sentin verran reunaa, pyöritä taikina käsin ohueksi leivinpaperia hieman pienemmäksi levyksi ja siirrä leivinpaperin päälle.

  10. Levitä ensin tomaattikastike pohjan päälle, tämän jälkeen Ripotella-pizzajuusto ja viimeistele haluamallasi täytteillä (Herkät tuotteet kannattaa lisätä paiston loppuvaiheessa tai paiston jälkeen).

  11. Liu’uta varovasti leivinpaperia apuna käyttäen pizza kuuman uunipellin päälle ja paista uunin alatasossa 15-18 minuuttia kunnes pizza on kauniin värinen.

  12. Koristele pizza halutessasi yrteillä ja nautiskele!