Juustoiset sienikaalikääryleet

Resepti juustoiset sienikaalikääryleet

Klassiset kaaliruoat ovat kuuluneet ruokapöytiimme niin arkena kuin juhlana kautta aikain. Kaali kuului vielä 1980-luvulla 4 eniten nautitun tuorevihanneksen joukkoon tomaatin, kurkun ja porkkanan kanssa. Sittemmin kaalin käyttö on vähentynyt, vaikka perinteikäs kaali on erinomainen raaka-aine monenlaisiin ruokiin. Kaalikääryleet rantautuivat meille Ruotsista, jonne ne päätyivät Turkista dolma-kääryleiden muodossa. Turkkilaisessa dolma-kääryleessä kaalin tilalla on viiniköynnöslehti, joka naapurimaassa vaihtui kaaliin.

Syksyinen kaali on kääryleisiin erinomainen raaka-aine, sillä isoihin lehtiin saa taiteltua tuhdin määrän täytettä. Kaalikääryleet valmistat kuitenkin myös herkullisesta kesän varhaiskaalista. Perinteinen riisistä ja jauhelihasta valmistettu täyte päivitetään nykypäivään lisäämällä täytteeseen herkullisia metsäsieniä ja aromikasta Vuoristojuustoa. Voit käyttää syksyllä uuden sadon tuoreita sieniä ja muuna aikana kuivattuja tai säilöttyjä sieniä.


juustoiset sienikaalikääryleet

Annoksia: 20 käärylettä | Valmistus: aktiivinen 1 h + passiivinen 1,5h


NÄITÄ TARVITSET

Kaali:

  • 1 kpl (1-1,5 kg) iso keräkaali

  • vettä

  • suolaa keitinveden maustamiseen

Täyte:

  • 175 g Kuusamon Juusto Vuoristojuustoa raastettuna

  • 2 dl puuroriisiä

  • 1 kpl kasvisliemikuutio

  • 1 kpl sipuli

  • 1 kpl valkosipulinkynsiä

  • 2-3 dl metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita tai rouskuja esikäsiteltynä

  • suolaa, mustapippuria ja valkopippuria maustamiseen

  • 2 dl kypsää kaalia hienonnettuna

  • voita ja öljyä paistamiseen

Kastike:

  • 3 dl vettä

  • 1 kpl kasvisliemikuutio

  • voita

  • ¾ dl tummaa siirappia

  • 1 dl kermaa

näin onnistut

  1. Koverra kaalista kova kanta pois ja laita kaali isoon kattilaan vedellä peitettynä.

  2. Mausta vesi suolalla, samaan tapaan kuin maustat pastaveden.

  3. Keitä kaalia kokonaisena ja irrottele uloimpia lehtiä kypsymisen aikana. Laita irrotetut lehdet lautaselle odottamaan seuraavia valmistusvaiheita.

  4. Kun olet irroittanut noin 20 lehteä, voit siirtyä täytteen valmistukseen.

  5. Valuta ja hienonna kaalin pienet sisälehdet täytettä varten.

  6. Keitä puuroriisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Mausta riisin keitinvesi kasvisliemikuutiolla.

  7. Pilko sipulit pieniksi ja freesaa niitä paistinpannulla, kunnes ne ovat pehmenneet.

  8. Lisää sienet ja paista kunnes ylimääräinen neste on haihtunut pois. Mausta suolalla ja pippurilla.

  9. Lisää kypsä riisi ja anna täytteen jäähtyä hetken aikaa.

  10. Lisää juustoraaste jäähtyneeseen täytteeseen. Lisää täytteeseen myös hienonnetut kaalin sisälehdet.

  11. Laita kiertoilmauuni lämpenemään 220 asteeseen

  12. Ohenna kaalinlehtien paksut lehtiruodit veitsellä. Levitä kaalilehdet työlaudalle.

  13. Nostele täytettä kaalinlehdille n. 3 rkl per lehti. Kääri paketeiksi ja nosta kääryleet voideltuun uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

  14. Kiehauta 3 dl vettä ja liuota yksi kasvisliemikuutio siihen. Kaada lämmin kasvisliemi kääryleiden päälle.

  15. Paista kääryleitä 220 asteessa 10 min.

  16. Valele tämän jälkeen kääryleiden päälle siirappia ja ripottele päälle pieniä kuutioita voita.

  17. Jatka kypsennystä 130 asteessa (kiertoilmauuni) noin 1,5 tunnin ajan. Valele kääryleitä liemellä paiston aikana.

  18. Lisää kypsennyksen loppupuolella kääryleiden päälle vielä kerma.

  19. Kääryleet ovat valmiit, kun ne ovat saaneet kauniin ruskean paistopinnan.

    Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden kanssa. Tarjoile kääryleiden kypsennysliemi kastikkeena.