Juustohöylä on yksi juustonrakastajan arkityökaluista. Juustoveitsi toimii hyvin paloitellessa, mutta ohuita siivuja varten juustohöylä on paras vaihtoehto. Juustohöylät ovat suurilta osin samankaltaisia, mutta niistä löytyy pieniä eroja. Kahvan materiaali on mielipidekysymys, pidätkö enemmän puisesta vai metallisesta? Millaiselle juustolle olet ostamassa höylää?
Erinomainen yleisjuustoveitsi on pitkäteräinen ja sellainen, jonka teräosassa on lovet. Lovellisesta veitsestä juusto irtoaa umpinaista veistä paremmin. Juusto ei myöskään hajoa, vaan sen muoto säilyy, kun se ei tartu ikävästi veitsen pintaan kiinni. Lisäksi juustoveitsien terät on usein valmistettu materiaalista, joka kestää juuston tarttuvuutta. Tällainen materiaali on esimerkiksi ruostumaton teräs.
Kaikki veitset eivät suinkaan sovellu juuston leikkaamiseen, vaan juustolle on olemassa omat veitsensä. Juustoiltoihin suosittelemme kuitenkin höylän sijasta veitsiä, jotta juustosta saa leikattua riittävän kokoisen palan. Näin juuston kaikki maut ja aromit pääsevät varmasti esiin. Myöskään yksi ja sama veitsi ei sovellu kovuusasteeltaan erilaisten juustojen leikkaamiseen. Pehmeä ja kova juusto tarvitsevat erilaiset veitset. Myös jokaiselle tarjolla olevalle juustolajikkeelle tulisi olla oma veitsensä, jotta juustojen maut eivät sekoittuisi keskenään. Oikeanlaisen juustoveitsen käyttö varmistaa, että juustoista voi nauttia täysillä. Kauniit juustoveitset myös viimeistelevät näyttävän juustolautasen.