tarinamme

 

Yli 60 vuoden ajan on Kuusamossa jalostettu juustoja pohjoisen lehmien maidosta. Yhteistyötä oman meijerin hyväksi on tehty vuosikymmenten ajan rakentaen ja kehittäen. Historiamme on pitkä, periksiantamaton ja aina tulevaisuuteen suuntaava.

Ensimmäiset vuosikymmenet 1951-1989 

Maidon jalostus on aloitettu Kuusamossa 1950-luvun alkuvuosina, kun vuonna 1951 perustettiin Kuusamon Osuusmeijeri. Virallisesti meijeritoiminta sai alkunsa, kun Valion vastaanottoasema aloitti toimintansa Kuusamon Osuuskaupan varastorakennuksessa.  

Vuonna 1954 osuuskunnan isännöitsijäksi valittiin Niilo Hartikainen. Oma meijeri valmistui seuraavana vuonna ja se vuokrattiin Valiolle. Ensimmäinen juusto valmistettiin kuitenkin vasta vuonna 1961, kun meijerin laajennustyöt saatiin valmiiksi.  

Kun vuokrasopimus Valion kanssa päättyi, aloitti Kuusamon Osuusmeijeri vuonna 1964 varsinaisen jalostustoiminnan eli juustojen valmistuksen. Samana vuonna valmistui nykyinen juustola ja aloitettiin emmentalien valmistus. Vuoteen 1989 asti Kuusamossa valmistettiin myös voita ja kauppanesteitä juustojen ohella.  

Uudet innovaatiot 1990- luvulla  

Kolmekymmentä vuotta juustojen valmistuksen aloittamisen jälkeen, aloitettiin emmentalien rinnalla Edamjuustojen tuotanto. Vuonna 1995 saatiin valmiiksi juustoheran jatkojalostusosa, jolloin startattiin myös laktoosin ja heraproteiinin tuotanto.  

Vuoden 1995 aikana aloitettiin toiminta yhdessä Ingman Foods Oy:n ja Ranuan meijerin kanssa. Uusi yhtiö sai nimekseen Juusto Kaira Oy.  

Näyttökuva 2019-4-23 kello 12.26.18.png
 
 

Laajentuminen 2000- luvulla 

2000-luku on ollut laajentumisen aikaa. 2002 valmistui kermajuustolinja ja alkoi Pohjanpoikajuuston, nykyisen Paimenpoika kermajuuston, valmistus. Pohjanpoika kermajuusto palkittiin vuoden 2008 Juustonäyttelyssä murukoloisten juustojen sarjassa ensimmäisellä sijalla. Syksyllä 2009 valmistui 2000 neliömetriä uutta tehdastilaa juustojen jatkojalostuksen tarpeisiin. Kuusamossa aloitettiin juustoviipaleiden ja juustoraasteiden valmistus, jolloin tuotevalikoima kasvoi merkittävästi. 

Oma savustamo otettiin käyttöön vuonna2012. Samana vuonna aloitettiin myös sulatejuustojen valmistus.  

Uusi aika Kuusamon Juustona 

Vuoden 2012 lopussa alkoi Kuusamon Juuston itsenäinen taival, Arla Foodsin lopetettua kovien juustojen valmistuksen Suomessa ja Kuusamossa. Maidonjalostajat halusivat kuitenkin juustonvalmistuksen jatkuvan Kuusamossa, ja Kuusamon Osuusmeijerin perhetilat lunastivat juustomeijerin itselleen. Tällä päätöksellä maidontuottajamme halusivat turvata pohjoisen omaa maidontuotantoa ja osaltaan vahvistaa koko seutukunnan elinvoimaisuutta. Matka itsenäisenä juustolana ei ole ollut mutkaton. Vuonna 2016 hakeuduttiin yrityssaneeraukseen, mutta käänne kriisistä kasvuun on ollut nopeaa. Kasvuvauhdista kertoo vuonna 2017 hetkellisesti uhannut maidon loppuminen. Kovan kasvun myötä vuoden ostokiintiö oli loppumassa eivätkä omat tuottajat pystyneet vastaamaan kasvaneeseen tarpeeseen.   

Näyttökuva 2019-4-23 kello 12.30.26.png

Vuoden 2017 aikana toteutettiin brändiuudistus, jonka yhteydessä koko yrityksemme ilme tuotiin nykypäivään sopivaksi. Uudella ilmeellä halutaan viestiä Juustolan väen asennetta ja puhdasta pohjoista. Jokainen juusto sai uudistuksen yhteydessä nimen Kuusamon ainutlaatuisesta luonnosta ja vahvaksi osaksi visuaalista identiteettiä tuotiin valkopohjaiset kartat.  

Me Kuusamon Juustolla haluamme viestittää pohjoisen toiminta-alueemme sijaintia, luontoa, sen puhtautta sekä luonnosta lähtevää alkuvoimaa. Maamme toisiksi suurimpana juustontuottajana meille on myös tärkeää puhua kotimaisen juuston puolesta, ja tarjota kuluttajille ensiluokkaisia juustoja.  

KuusamonJuusto_logo_CMYK.png