Juustoiset Riisipiirakat ja munavoi

Kuusamon Juusto Karjalan piirakka ja munavoi

Riisipiirakat ovat yksi tunnetuimmista suomalaisista perinneruoista. Tätä herkkua nautitaan ympäri vuoden niin aamupalapöydässä, kuin hääjuhlissakin — munavoin kera tietysti!

Nämä juustoiset riisipiirakat ovat helppo valmistaa. Reseptissä käytetään valmista ruistaikinaa ja riisipuuroa, minkä takia se sopii mainiosti aloittelevallekin leipojalle ja on nopeampi valmistaa. Valmis taikina jaetaan 16 osaan, kaulitaan kiekoiksi, täytetään ja rypytetään. Piirakoiden ollessa uunissa valmistuu käden käänteessä suussa sulava juustoinen munavoi. Uunituoreet piirakat valetaan vielä voi-maitoseoksella, jonka jälkeen ne ovat valmiita nautittaviksi — näistä et voi pitää näppejäsi erossa!

Riisipiirakat ja munavoi saavat tällä kertaa lisämakua Kuusamon Juuston täyteläisestä Eränkävijä 28% juustosta. Mikäli toivot miedomman makuista tai vähärasvaisempaa juustoa, korvaa Eränkävijä 28% sydänmerkillä varustetulla Eränkävijä 15% juustolla.

Tiesitkö, miten karjalanpiirakka ja riisipiirakka eroavat toisistaan? Karjalanpiirakka on Euroopan komission toimesta rekisteröity nimi, joka täyttää APT:n eli Aidon Perinteisen Tuotteen tunnusmerkistön. Euroopan komission asiakirjassa määritellään valmistustavat ja tuotteet, mitä karjalanpiirakoiden täytyy sisältää, jotta se voi olla karjalanpiirakka. Toisin kuin karjalanpiirakka, riisipiirakka ei ole suojattu nimi, joten sitä voi käyttää kuka vaan ja milloin vaan.


Juustoiset riisipiirakat ja munavoi

Annoksia: 16 kpl | Valmistus: +60min


NÄITÄ TARVITSET

Riisipiirakat

  • ½ pkt (n. 137 g) Kuusamon Juusto Eränkävijä 28% -juustoa raastettuna 

  • 1 pkt (380 g) valmista ruistaikinaa (esim. valmis ruispiirakkataikina) sulatettuna 

  • 2 pkt (600 g) valmista riisipuuroa 

  • 1 kpl kananmuna 

  • 1 tl suolaa 

  • 100 g voita  

  • 0,5 dl maitoa 

  • ruisjauhoja  

Munavoi

  • ½ pkt (n. 137 g) Kuusamon Juusto Eränkävijä 28% -juustoa raastettuna 

  • 2 kpl kovaksi keitetty kananmuna kuorittuna 

  • ¼ tl suolaa 

  • 200 g huoneenlämpöistä voita 

  • muutama oksa ruohosipulia hienonnettuna 

Valmistus

Riisipiirakat

  1. Laita kiertoilmauuni 275 asteeseen. 

  2. Sekoita juusto, riisipuuro, kananmuna ja suola keskenään. Muotoile ruistaikina tangoksi ja leikkaa 16 palaan.

  3. Pyörittele palat palloiksi ja kauli ne yksi kerrallaan ohuiksi kiekoiksi. Kiekot voivat olla hieman soikean malliset, melko ohuet ja kooltaan hieman kämmentä pienemmät. Käytä leivonnassa apuna ruisjauhoja. 

  4. Laita kaulitun kiekon päälle n. 1 rkl riisipuurotäytettä ja levitä se tasaiseksi. Jätä reunoille noin 1,5 cm tyhjää tilaa. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä.

  5. Siirrä riisipiirakat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista piirakoita uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes täyte on saanut hieman väriä ja kuoret ovat ruskistuneet kauniisti. 

  6. Sulata voi pienessä kattilassa ja sekoita siihen maito. Voitele uunituoreet riisipiirakat voi-maitoseoksella.

  7. Anna levätä hetken aikaa ja tarjoile lämpiminä juustoisen munavoin kanssa. 

Munavoi

  1. Kuori ja hienonna jäähtyneet kananmunat.

  2. Sekoita ne juustoraasteen, suolan ja ruohosipulin kanssa pehmeän voin sekaan.

  3. Anna voin hieman jähmettyä jääkaapissa ja tarjoile lämpimien riisipiirakoiden kanssa.