#makaroni­laatikko­haaste

Valitse suosikkisi kolmen bloggaajan makaronilaatikosta ja voita upea kuusamolainen Bjarmian laatikkovuoka sekä Kuusamon Juustoja. Voit haastaa bloggaajat myös omalla reseptilläsi.

1. Mami Go Go

Mintun mustaleima makaronilaatikko

Tarvitset

400g makaronia
2 dl tummaa soijarouhetta
2 valkosipulia
3 luomumunaa
1 dl luomumaitoa
1 pussi Kuusamon Juuston mustaleima
Emmental raastetta
Pippuria
Suolaa
Soijakastiketta
Basilika

Laita vesi kiehumaan ja keitä 400g makaronia. Kuulota pannulla öljyssä valkosipuli, lisää joukkoon soijarouhe sekä 2dl vettä, anna porista ihan hiljalleen. Mausta pippurilla, suolalla, lorauksella soijakastiketta sekä revi joukkoon noin kolmen tuoreen basilikan oksan lehdet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita makaroni sekä soija uunivuokaan. Tee munamaitoseos ja lisää joukkoon ripaus suolaa ja pippuria. Kaada joukkoon ja sekoita. Painele pinta kevyesti tasaiseksi ja lisää lopuksi juustoraaste. Paista uunin keskitasolla noin tunti.

2. Lähiömutsi

Kasvismakaronilaatikko uunipellillä

Tarvitset

400 g makaronia (yksi pussillinen)
0,5 l kasvislientä (1 kasvisliemikuutio + 0,5 vettä)
100 g Kuusamon juuston Savupaimenpoika-sulatejuustoa
1 keltasipuli
2 valkosipulikynttä
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl soijarouhetta
1 dl vettä
pari rouhaisua mustapippuria
2 rkl soijakastiketta
50 g tomaattipyreettä
1 rkl oreganoa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (valmiiksi suikaleina)
1 iso porkkana
2 kananmunaa
100 g Kuusamon juuston Maasdaam-juustoa (valmiiksi raastettu)
Tarjoiluun ketsuppia

175 astetta, noin 20-25 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan puolikypsiksi isohkossa kattilassa. Kaada vesi pois ja anna makaronien olla kattilassa. Sekoita joukkoon tarvittaessa hulaus öljyä, jotta makaronit eivät tartu toisiinsa. Valmista kasviliemi, eli jos käytät kasviliemikuutiota, kuumenna vedenkeittimellä 0,5 litraa vettä kiehuvaksi, kaada vesi astiaan ja lisää sinne kasvisliemikuutio. Sekoita. Lisää mukaan Kuusamon Juuston Savupaimenpoika-sulatejuusto. Sekoita.
Pilko keltasipuli ja valkosipulin kynnet. Laita aurinkokuivattu tomaatti valumaan siivilään (nappaa öljy talteen).
Kuullota sipulit pannulla öljyssä (hyödynnä aurinkokuivattujen tomaattien öljy). Lisää mukaan soijarouhe. Paista tovi ja lisää 1 dl vettä. Sammuta liesi. Lisää mukaan mustapippuri, soijakastike, tomaattipyree ja oregano. Lisää aurinkokuivatut tomaatit.
Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lisää se makaronien joukkoon. Riko makaronikattilaan mukaan myös kaksi kananmunaa. Sekoita. Lisää sekaan vielä soijarouhehässäkkä. Sekoita.
Kaada koko komeus leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Levitä tasaiseksi. Kaada päälle kasvisliemi-savusulatejuustoseos. Ripottele päälle Kuusamon juuston Maasdaam-juustoa.

3. Hannan soppa

Savujuustoinen makaronilaatikko 4-6:lle

Tarvitset

500 g (gluteenittomia) makaroneja
1 sipuli
6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
50 g voita
½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1 ½ tl savupaprikajauhetta
1 tl sinappijauhetta
4 dl kuohukermaa
3 ½ dl kasvislientä
1 rs (200 g) Kuusamon Savupaimenpoika sulatejuustoa
suolaa & mustapippuria
150 g Kuusamon Savupaimenpoika kermajuustoa
tuoretta timjamia ja oreganoa

Keitä makaronit al denteksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit suikaleiksi. Sulata voi kattilassa ja freesaa sipulisilppua muutama minuutti. Lisää jauhot, savupaprikajauhe ja sinappijauhe. Sekoita hyvin ja kaada joukkoon kerma koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon myös kasvisliemi sekä aurinkokuivatut tomaatit ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kastikkeen muhia noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, varo ettei pala pohjaan. Sekoita lopuksi joukkoon sulatejuusto ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita kastike makaronien joukkoon ja siirrä seos voideltuun uunivuokaan. Raasta kermajuusto ja ripottele makaronilaatikon pinnalle. Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin. Silppua valmiin makaronilaatikon päälle reilusti tuoretta timjamia ja oreganoa. Tarjoile heti.

Makaronilaatikko -  tuo perinteinen suomalainen kotiruoka, monen arkipäivän pelastus. Meillä jokaisella on oma reseptimme makaronilaatikkoon. On kuitenkin yksi ainesosa, joka tekee makaronilaatikosta makaronilaatikon: se on juusto. Uskallammekin väittää, että parhaat makaronilaatikot syntyvät Kuusamon Juuston juustoilla. Sulatejuustomme antavat aromikkaan juustoisen maun laatikolle sekä juustoraasteemme kruunaavat rapean pinnan. Raasteemme ovat 100% juustoa, eikä niissä ole käytetty lainkaan täyteaineita.

Makaronilaatikko­haaste alkakoon!

Haastamme nyt jokaisen mukaan valmistamaan tätä klassista arkiherkkua. Ensimmäisenä haasteeseen tarttuivat kolme bloggaajaa, joista jokainen loi uudenlaisen versionsa jo perinteeksi muodostuneesta makaronilaatikosta. Äänestä suosikkiasi! Äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi upea Kuusamossa valmistettu Bjarmian uunivuoka (arvo 58 €) sekä 50 € arvoinen lahjakortti, jolla voit ostaa Kuusamon Juuston herkullisia tuotteita.

Jaa oma makaronilaatikko­reseptisi

Osallistu myös itse haasteeseen jakamalla vakioreseptisi tai luo aivan uudenlainen makaronilaatikko Instagramissa hashtagilla #makaronilaatikkohaaste. Bloggaajat valitsevat haasteeseen osallistuneista luovimmat toteutukset, jotka palkintaan myös Bjarmian uunivuoalla (arvo 58 €) ja lahjakortilla (arvo 50 €).