Juustoveitset ja -höylät

Juustotarjottimen eri veitset ja höylät.
 
 

Tiesitkö, että jokaiselle juustolajikkeelle tulisi olla erillinen veitsi juustolautasella? Entä tiedätkö mitä eroa on erilaisilla juustoveitsillä? Kokosimme yhteen vinkit erilaisten juustoveitsien ja höylien käyttötarkoituksista — nappaa sivulta vinkit talteen seuraavaa juustoiltaa varten!


Juustohöylät

Juustohöylä on yksi juustonrakastajan arkityökaluista. Juustoveitsi toimii hyvin paloitellessa, mutta ohuita siivuja varten juustohöylä on paras vaihtoehto. Juustohöylät ovat suurilta osin samankaltaisia, mutta niistä löytyy pieniä eroja. Kahvan materiaali on mielipidekysymys, pidätkö enemmän puisesta vai metallisesta? Millaiselle juustolle olet ostamassa höylää?


Kuusamon juusto juustoveitset ja juustohöylät (6 of 9).jpg

Juustohöylät koville juustoille

Koville juustoille, kuten Goudalle ja Emmentaleille sopii pitkä ruostumattomasta teräksestä valmistettu terä, joka takaa juuri oikean leikkuukulman juustolle ja leikkaa ohuita ja tasaisia siivuja.


Kuusamon juusto juustoveitset ja juustohöylät (7 of 9).jpg

Juustohöylät pehmeille juustoille

Pehmeämmälle juustolle sopii katkaistu terä, joka estää juuston takertumisen höylään. Tämä niin sanottu katkaistu malli sopii pehmeämmille juustoille, kuten kermajuustoille ja Maasdam- juustolle.


juustoveitset

Kaikki veitset eivät suinkaan sovellu juuston leikkaamiseen, vaan juustolle on olemassa omat veitsensä. Juustoiltoihin suosittelemme kuitenkin höylän sijasta veitsiä, jotta juustosta saa leikattua riittävän kokoisen palan. Näin juuston kaikki maut ja aromit pääsevät varmasti esiin. Myöskään yksi ja sama veitsi ei sovellu kovuusasteeltaan erilaisten juustojen leikkaamiseen. Pehmeä ja kova juusto tarvitsevat erilaiset veitset. Myös jokaiselle tarjolla olevalle juustolajikkeelle tulisi olla oma veitsensä, jotta juustojen maut eivät sekoittuisi keskenään. Oikeanlaisen juustoveitsen käyttö varmistaa, että juustoista voi nauttia täysillä. Kauniit juustoveitset myös viimeistelevät näyttävän juustolautasen.


Yleisjuustoveitsi

Erinomainen yleisjuustoveitsi on pitkäteräinen ja sellainen, jonka teräosassa on lovet. Lovellisesta veitsestä juusto irtoaa umpinaista veistä paremmin. Juusto ei myöskään hajoa, vaan sen muoto säilyy, kun se ei tartu ikävästi veitsen pintaan kiinni.  

Lisäksi juustoveitsien terät on usein valmistettu materiaalista, joka kestää juuston tarttuvuutta. Tällainen materiaali on esimerkiksi ruostumaton teräs.


Juustoveitset pehmeälle juustolle

Pehmeille juustoille, kuten Maasdam ja kermajuustot sopii erinomaisesti ohut ruostumattomasta teräksestä valmistettu veitsi. Veitsen reiät estävät juuston tarttumista pintaan.

Joidenkin juustoveitsien kärjessä on myös pieni ylöspäin oleva harjanne tai haarukkamainen pää, joiden avulla juuston erotteleminen ja tarjoileminen on helpompaa. Tällaiset veitset ovat omiaan erityisesti pehmeiden juustojen kanssa, mutta soveltuvat myös puolikovien juustojen, kuten Savujuuston leikkaamiseen.


Juustoveitset koville juustoille

Kovia juustoja, kuten Emmentalia käsiteltäessä loveton veitsi on paras vaihtoehto. Juustoveitsen leveän terän ansiosta veitsi on vakaa ja sillä saa tasaisen ja tarkan lopputuloksen. Koville juustoille soveltuvissa veitsissä on myös pyöreä teräisiä vaihtoehtoja.


Juustoiltaa järjestämässä?

Katso parhaat vinkkimme ikimuistoisen illan järjestämiseen!

Järjestä juustotasting kotona

Makuparit juustolle