Suomalaiset haluavat kotimaista ja laadukasta ruokaa

 

Tänään 04.09. juhlitaan maailman ensimmäistä Suomalaisen ruoan päivää. Kotimaisen ruoan suosio kasvaa jatkuvasti ja lähes neljä viidestä suomalaisesta (78%) pitää tärkeänä syödä kotimaista ruokaa. *1 Suosi suomalaista kaikuu kuluttajien korviin yhä useammasta suunnasta ja mm. K-ryhmä sekä S-ryhmä tarjoavat kuluttajille tietoa ostosten kotimaisuusasteesta.

Aina ei kuitenkaan valita kotimaista, vaikka sitä olisikin tarjolla. Tammi-kesäkuussa maitotuotteiden kulutuksen kotimaisuusaste oli 66,8%. Kun katsotaan erikseen vielä juustojen kulutusta samalta ajalta, oli kotimaisuusaste 49,1%. Tämä tarkoittaa yli 69,9:ää miljoonaa kiloa tuontijuustoja vuodessa. Kotimaisten juustojen kulutus on laskenut tasaisesti, kun vielä vuonna 2008 kotimaisten juustojen osuus oli 67%.

Kun ostat kotimaista juustoa, tuet paikallisia suomalaisia toimijoita ja voit olla varma siitä, että tuote on laadukas ja vastuullisesti tuotettu. Mutta voiko kuluttaja sittenkään aina valita kotimaisen vaihtoehdon?

Me Kuusamon Juustolla huomasimme, että erityisesti herkuttelujuustojen valikoimassa on hyvin paljon tuontijuustoja. Kuluttajat eivät pääse valitsemaan kotimaisia vaihtoehtoja vaan suuhun päätyy edelleenkin usein ulkomaisia juustoja. Siksi tuommekin nyt kauppoihin uuden herkuttelujuustojen tuoteperheen. Kuusamo -tuoteperhe tuo uusia mielenkiintoisia makuja ja korkealaatuisia kotimaisia vaihtoehtoja juustopöytään. Se kunnioittaa ja juhlistaa juustojen alkuperää. Jo juustojen raaka-aine tulee juustolamme lähiseudulta, pohjoisen perhetilojen vastalypsetystä maidosta.

Kotimainen juusto onkin usein myös ympäristöystävällisempi valinta kuin ulkomaiset tuontijuustot. Suomalainen lehmä syö pääasiassa nurmirehua, kun taas monissa maissa lypsylehmiä ruokitaan hyvin paljon enemmän soijalla.*2 Lisäksi esimerkiksi kotimaisen juuston kuljetusmatkat ovat lyhyemmät kuin tuontijuustojen. Ostamalla kotimaista tuet myös kotimaisen ammattitaidon ylläpitoa ja työllisyyttä.

Kuusamon Juusto on Suomen pohjoisin juustola, jonka intohimo ja osaaminen keskittyy vain ja ainoastaan juustojen valmistukseen. Juustoja onkin tehty Kuusamossa jo yli 60 vuoden ajan. Toivomme, että jatkossakin voimme olla mukana tarjoamassa Hyvää Suomesta, valitaan siis yhdessä kotimainen.

 

Jos haluat tietää enemmän toimintamme vaikutuksista, suosittelemme tutustumaan vaikuttavuusraporttiimme.

 

1 Suomi syö-tutkimus 2018

2 Maaseudun Tulevaisuus: Suomessa eläimille annetaan soijaa oletettua vähemmän 18.1.2017.

 
Laura Tonteri