Kuusamon Juusto ja Taiwalkosken Panimo yhdistivät maidon ja maltaat – syntyi suomalainen milk stout

Kuusamon Juusto on ensimmäinen meijeri Suomessa, joka on vahvasti mukana oluen valmistuksessa. Yhteistyössä Taiwalkosken Panimon kanssa syntyi milk stout -tyyppinen olut. Vastaavaa meijerin ja panimon yhteistyömallia ei maailmalta löydy tässä laajuudessa.  

Juustojen valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena juustoheraa, jonka Kuusamon Juusto jatkojalostaa omassa jauhetuotannossaan proteiinijauheeksi ja laktoosiksi. Kuusamon Juusto etsii jatkuvasti uusia innovaatioita laktoosin käytölle. Syksyllä 2018 meijeri aloitti yhteistyön Taiwalkosken Panimon kanssa.

− Olemme tietojemme mukaan ensimmäinen meijeri, joka on näin vahvasti mukana oluen valmistuksessa. Yhteistyön tiiviyttä kuvaa, että logomme on näkyvästi pulloissa. Uutuustuotteesta emme odota koko kansan uutta saunajuomaa. Sen sijaan meille on tärkeää, että raaka-aineet käytetään mahdollisimman pitkälle, jotta mitään ei menisi hukkaan, kertoo Kuusamon Juuston markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Tonteri.

Laktoosia käytetään sokerina milk stoutin valmistuksessa maailmalla, mutta Suomessa se on harvinaista.

− Yhteistyö paikallisen toimijan kanssa tuo esille, kuinka moneen pohjoisen puhtaat raaka-aineet sopivat. Kuusamon Juuston laktoosia käytetään milk stoutissa sokerina. On hienoa olla ensimmäinen meijeri Suomessa, joka on näin vahvasti mukana oluen valmistuksessa, toteaa Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman tyytyväisenä.  

Panimolla uutuustuotteesta ollaan syystäkin innoissaan.

– Ajatus yhteistyöstä lähti Kuusamon Juuston jauhetuotannon vuoromestarin Kosti Paloniemen porteriamme koskevasta kehusta. Pian molemmilla heräsi ajatus laktoosin käyttämisestä oluen valmistuksessa. Puoli vuotta myöhemmin syntyi ensimmäinen milk stoutin testierä.  Lopputulos oli suorastaan loistava, kertoo Taiwalkosken Panimon yrittäjä Sami Kuusela.

Paikallisuuden korostaminen on molemmille osapuolille erittäin tärkeää.

– Käytämme tuotannossa paikallisia raaka-aineita ulkomaisten sijaan aina kun se on mahdollista. Haluamme, että Koillismaa tunnetaan jatkossa hyvistä juustoistaan ja oluistaan, myös ulkomailla, Kuusela visioi.

Lisätietoja: 

Laura Tonteri, markkinointi- ja viestintäpäällikkö,  laura.tonteri@kuusamonjuusto.fi, puh. 044 751 3557

Sami Kuusela, panimoyrittäjä, taiwalkoskenpanimo@gmail.com, puh. 040 650 3430

Näyttökuva 2019-4-26 kello 15.05.37.png
Laura Tonteri