Henkilökuntatarina: Jan Suurholma

Kuusamon Juuston pääjuustomestari Jan: ”Parasta työssäni on juuston syöminen ja lopputuloksen maistelu”.

 

Jan Suurholma on työskennellyt Kuusamon Juustolla viiden vuoden ajan pääjuustomestarina. Sitä edeltävästi hänellä on kuitenkin jo 20 vuoden kokemus juustomestarin työstä Ruotsin Uumajassa. Oikeastaan jo ennen kuin hän aloitti opiskelun Vaasan Meijerikoulussa, oli juustojen valmistus tullut tutuksi kesätyössä Riitan Herkulla.

henkilökunta16.jpg

”Olen oikeastaan koko ikäni ollut juustojen parissa”, Jan kertoo. Hän pääsi opiskelemaan Vaasan Meijerikouluun, josta tie vei Ruotsin puolelle Uumajaan työharjoitteluun ja lopulta hän sai sieltä myös vakituisen työn. ”Vaasasta oli helppoa mennä Uumajan puolelle töihin”. Uumajasta tie Kuusamon Juustolle kävi sattuman kautta. ”Satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun silloinen Kuusamon Juuston tehtaanjohtaja ehdotti, että tulisin heille töihin.”

Jan kertoo viihtyneensä Kuusamon Juustolla todella hyvin. Hänellä ei ollut entuudestaan lainkaan kytköksiä Kuusamon seudulle, vaan hän lähti sinne puhtaasti työn perässä, mutta on omien sanojensa mukaan kotiutunut jopa liiankin hyvin. ”Lähden helposti mukaan kaikkeen uuteen ja jännittävään”, Jan kertoo. Parasta työssään Kuusamon Juustolla hän kertoo olevan työn monipuolisuus. Yhtä tyypillistä työpäivää ei oikeastaan ole, vaan jokainen päivä on erilainen ja ne vaihtelevat paljon. ”Pitkän työhistoriani kautta saan olla vähän joka sopassa mukana”, Jan sanoo. Hän kuuluu mm. Kuusamon Juuston tuotekehitys- sekä johtoryhmään.

Juustomestarin roolissa tärkeintä on toimia laadun tarkkailijana. Jokainen myyntiin lähtevä juustoerä arvostellaan erikseen ja on pyrittävä siihen, että maku on aina samanlainen. Täytyy osata tunnistaa eri makuja ja löytää niin kutsutut makuvirheet. Vuosien saatossa juustonvalmistuksen prosessit eivät ole juurikaan muuttuneet. ”Reseptiikka ja omat tavat valmistaa juustoa ovat avainasemassa lopputuloksen suhteen. Ne on vuosien saatossa opittuja ja kun asiat on saatu kerralla kohdilleen ja toimimaan, ei niitä kannata lähteä muuttelemaan. Juuston valmistus on monen eri vaiheen summa, ja kun yhteen vaiheeseen tehdään muutos, vaikuttaa se aina seuraavaan vaiheeseen ja sitä kautta lopputulokseen”, Jan kuvailee.

Kuinka juustonvalmistuksen asiantuntijaksi sitten oikein opitaan? ”Tekemällä ja syömällä paljon juustoa”, Jan nauraa. ”Täytyy tehdä tuhansittain juustoarvosteluja. Sillä sen oppii. Kun on maistanut tarpeeksi, huomaa myös eroja.” Parasta juustomestarin työssä Jan kertoo olevan juuston syöminen ja lopputuloksen maistelu. ”Se on ikään kuin kuitti siitä, että miten meni niin kuin omasta mielestä. Erityisen antoisaa työ on silloin kun kehitteillä on jokin uusi tuote ja siitä on saatu hyvää palautetta.” Jan muistelee mm. aikaa, jolloin Kuusamon Juuston Gouda kehitettiin. ”Se sijoittui toiseksi Juuston valmistajain yhdistyksen kahden vuoden välein pidettävässä juustonäyttelyssä.” Kyseiseen näyttelyyn voi lähettää juustoja eri sarjoihin ja raati arvostelee ja antaa pisteet kilpailussa mukana oleville juustoille. ”Takavuosina on pärjätty hyvin myös Emmentaleilla ja voitettiinpa kerran kermajuustojen sarjakin silloisella Pohjanpoika-juustolla.”

Omaksi lempijuustokseen Jan mainitsee Savustetun Goudan. Vapaa-aikanaan hän viettää paljon aikaa mökillä ja liikkuu luonnossa. ”Luonto oli se, johon aikoinaan ihastuinkin, kun tulin Kuusamoon. Täällä on rauhallista ja tilaa liikkua, ei ole sellaista ihmispaljoutta”, hän sanoo. Jan kertoo kuusamolaisten suhteen luontoon olevan tärkeä. ”Luontoa arvostetaan ja sen säilymistä sellaisenaan puolustetaan hanakasti.”