Henkilökuntatarina: Riikka Kurtti

Riikka: Uudelle uralle aikuiskoulutuksen kautta

 

Riikka Kurtti on työskennellyt Kuusamon Juustolla lähes 8 vuotta. Hän on päässyt työskentelemään talon sisällä erilaisissa tehtävissä, kuten palapakkaamossa sekä juustolan pakkaamon puolella. Nykyisin hän työskentelee laboratoriossa.

Riikka on löytänyt tiensä Kuusamon Juustolle aikuiskoulutuksen kautta. ”Olin aluksi töissä Pentikillä koristelijana, mutta työn jatkuvuus oli epävarmaa. Näin lehdessä ilmoituksen sulatejuustotyöntekijän aikuiskoulutuksesta, hain siihen ja pääsin kouluun”, Riikka kertoo. Koulutus kesti kolme kuukautta, jonka jälkeen Riikka pääsi Kuusamon Juustolle määräaikaiseen työhön. Seuraavana keväänä hän pääsi kesätöihin ja sai työlle jatkuvuutta ja lopulta hänet vakinaistettiin. Riikka myös opiskeli Kuusamon Juustolla työskentelyn ohella vielä meijeristin tutkinnon Hämeenlinnassa. ”Opiskelu toteutettiin jaksoissa, joten se soveltui hyvin yhteen työskentelyn kanssa”. Riikka on matkan varrella asunut myös yhteensä 10 vuotta Oulussa sekä Oulaisissa, mutta kaipuu takaisin Kuusamoon on ollut aina läsnä. ”En kai oikein kotiutunut Ouluun koskaan kunnolla. Kaikki lomat ja viikonloput vietettiin aina Kuusamossa.” Riikalla on kouluikäisiä lapsia, ja tukiverkosto sekä erilaiset julkiset palvelut olivat hänen mukaansa helpommin saatavilla Kuusamossa. Nykyään he asuvat perheensä kanssa Riikan kotikylällä vanhassa rintamamiestalossa.

Riikka on viihtynyt Kuusamon Juustolla hyvin. Hän pitää erityisesti siitä, että on päässyt vaihtelevasti työskentelemään eri osastoilla ja päässyt kehittämään itseään haastavammissa työtehtävissä. ”Se on paljon ollut itsestä ja omasta aktiivisuudestakin kiinni. Olen ilmaissut haluni kehittyä ja kokeilla myös uusia työtehtäviä talon sisällä ja työnantaja on mahdollistanut sen. Toiset taas viihtyvät paremmin samoissa tehtävissä”, Riikka kertoo. Päivät ovat vaihtelevia ja välillä kiireisiäkin. ”Työ laboratoriossa haastaa päätä sopivalla tavalla”, hän sanoo. Juustonäytteitä viljellään joka päivä, tehdään puhtaustarkkailua sekä kirjataan kaikki tarkkaan ylös. Parasta työssä on Riikan mielestä työkaverit sekä ison työnantajan mukanaan tuoma turva. ”Täällä huumori lentää, osataan nauraa asioille”, Riikka kertoo. Hän kuvailee työkavereitaan myös periksiantamattomiksi ja sitkeiksi sisseiksi. ”Vaikka välillä oli kiikun kaakun, että jatkuuko toiminta, niin täällä ollaan pysytty. Ollaan kovia tekemään töitä”.

Riikan kotona syödään vain Kuusamon Juustoja. Riikan oma suosikki on Savujuusto, lapset taas tykkäävät Paimenpoika-juustosta ja mies Mustaleimasta. Jokaiselle löytyy oma suosikki. Vapaa-ajalla Riikka tykkää lukea kirjoja ja touhuilla perheen kanssa kotona. Perheellä on oma koti metsän keskellä, joten luonto on lähellä ja sieltä löytyy monta lempipaikkaa. ”Joskus myös tehdään perheen kanssa retkiä Oulangalle”, Riikka kertoo.

Luonto herättää kuusamolaisissa paljon tunteita. Toisaalta Riikka kuitenkin pohtii, että luonto on niin helpolla tavalla läsnä jokapäiväisessä arjessa, ettei sitä aina osaa edes ajatella samalla tavalla kuin ehkä isommissa kaupungeissa. Luonto on kuitenkin selkeä yhdistävä tekijä kuusamolaisille. ”Kuusamolaiset elävät luonnon syklin mukaan. Talvella ollaan hiljaisempia, kun on kaamos, mutta kun kevät tulee, niin herätään eloon”. Kuusamolaisia Riikka kuvailee vieraanvaraisiksi. ”Menet mihin vain kylään, niin heti keitetään kahvit”, hän nauraa. Myös periksiantamattomuuden Riikka tunnistaa: ”Jos joku asia pitää hoitaa, niin se hoidetaan ja jos jotain luvataan niin se pitää.”